Ekstra Bladet

Rapport: Praester i Frankrig bag stort antal overgreb mod børn

Op mod 3200 medarbejde­re i den katolske kirke har forgrebet sig på børn, siger kommission

-

Tusinder af praester og andre kirkelige medarbejde­re i den katolske kirke i Frankrig har siden 1950 begået seksuelle overgreb mod børn.

Det viser en uafhaengig kommission­sundersøge­lse, der udkommer i denne uge. Det franske nyhedsbure­au AFP har på forhånd fået indblik i undersøgel­sens resultat.

Mere praecist drejer det sig om mellem 2900 og 3200 personer, som kommission­en mener har begået overgreb mod børn. Det siger Jean-Marc Sauve, leder af kommission­en, til AFP.

Han siger, at der er tale om et ’minimums-estimat’.

Minimum 10.000 ofre

Undersøgel­serne bag kommission­ens rapport har vaeret i gang i to et halvt år. Den baserer sig på dokumenter fra den katolske kirke, retsinstan­ser og politiet.

Desuden spiller interview med vidner en stor rolle.

Når rapporten udkommer i morgen, vil det fremgå, hvor mange ofre man mener, der er.

Tidligere har JeanMarc Sauve udtalt, at det er sandsynlig­t, at der er tale om minimum 10.000 ofre for seksuelle overgreb. Det skrev det franske medie France24 i marts i forbindels­e med et pressemøde om kommission­ens arbejde.

Desuden vil kommission­en forsøge at komme med en forklaring på ’de kulturelle og institutio­nelle mekanismer’, som har gjort, at praesterne har kunnet fortsaette deres arbejde trods overgreben­e. Det skriver AFP.

22 eksperter

Den uafhaengig­e kommission blev nedsat af den katolske kirke i Frankrig i 2018. Det skete, efter at der havde vaeret flere historier fremme om seksuelle overgreb mod børn i den katolske kirke i flere lande. Derudover fik pave Frans i 2019 vedtaget en forholdsor­dre, der forpligter alle, som har kendskab til misbrug af børn, til at sige det videre til deres overordned­e. Kommission­en består af i alt 22 eksperter. Det drejer sig om jurister, laeger, historiker­e, sociologer og teologer.

 ?? FOTO: ROBERT PRATTA/RITZAU SCANPIX ?? Kardinal Philippe Barbarin blev i 2019 idømt betinget faengsel for at daekke over en praests overgreb. Han måtte efterfølge­nde traede tilbage som aerkebisko­p i Lyon.
FOTO: ROBERT PRATTA/RITZAU SCANPIX Kardinal Philippe Barbarin blev i 2019 idømt betinget faengsel for at daekke over en praests overgreb. Han måtte efterfølge­nde traede tilbage som aerkebisko­p i Lyon.
 ?? FOTO: ALESSANDRA TARATINO ??
FOTO: ALESSANDRA TARATINO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark