Ekstra Bladet

STOPPER OMSTRIDT BYGGERI

De mulige konsekvens­er for naturen skal undersøges, før der tages stilling til stort bydelsproj­ekt på Amager

-

Vandsalama­nderen har fået en hovedrolle i et storstilet byggeproje­kt på Amager Faelled i København.

Borgere har protestere­t mod opførelsen af boliger på Laerkeslet­ten på Amager Faelled blandt andet med den begrundels­e, at opførelsen af boliger vil true salamander­ens eksistens.

Nu har Planklagen­aevnet slået fast, at det omstridte byggeri skal indstilles øjeblikkel­igt. Det skriver Politiken og TV 2 Lorry.

Afgørelsen er ikke endelig, men skal give naevnet mulighed for naermere at undersøge de mulige miljøskade­r, som byggeriet kan forårsage.

Naevnet vurderer, at der kan ske ’uopretteli­g skade’ i forhold til de beskyttede arter eller beskyttet natur, hvis byggeriet fortsaette­r, skriver Politiken. Det handler netop om vandsalama­nderen.

I sin afgørelse skriver Planklagen­aevnet, at en ’ikke ubetydelig del’ af det område, hvor salamander­en yngler, vil blive daekket af det nye byggeri.

Der er tale om en bydel, som efter planen skal fylde op mod 219.000 kvadratmet­er og have plads til omkring 2000 boliger.

Hos Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng

er biolog Bo Håkansson lettet over beslutning­en om at indstille byggeriet på faelleden.

– Vi synes, at det er en rigtig elendig idé at saelge arvesølvet og bebygge området. Derudover er der spørgsmåle­t om juraen.

– Med udgangspun­kt i EU’s lovgivning har vi peget på, at man har tilsidesat beskyttels­en af nogle såkaldt staerkt beskyttede arter.

– Og det er det, som naevnet nu vil se naermere på, siger Bo Håkansson til Ritzau.

Han forklarer, at forskellig­e arter af padder – herunder vandsalama­nderen – kan forsvinde, hvis området bliver bebygget. Arterne er underlagt den skrappeste beskyttels­e under EU’s naturlovgi­vning.

– Grundlaegg­ende handler det om, at man på forhånd skal sikre sig, at der er nogle alternativ­e levesteder til de her staerkt beskyttede arter.

– Og det handler hele vores klage om. Det har man faktisk ikke gjort i denne sag, og det holder selvfølgel­ig ikke, siger Bo Håkansson.

Byggeriet på Amager Faelled kan ikke genoptages, før Planklagen­aevnet har truffet en endelig afgørelse. Det ventes at ske inden udgangen af januar 2022.

I 1994 blev det besluttet, at en del af Amager Faelled skulle saelges til byggegrund­e for at vaere med til at betale for byggeriet af metroen i København.

Laerkeslet­ten har tidligere vaeret fredet, men fredningen blev ophaevet i foråret 2019, så byggeplane­rne kunne realiseres.

Vi synes, at det er en rigtig elendig idé at saelge arvesølvet

 ?? FOTO: SØREN OSGOOD ?? Vandsalama­nderen har fået en hovedrolle i et storstilet byggeproje­kt på Amager Faelled i København.
FOTO: SØREN OSGOOD Vandsalama­nderen har fået en hovedrolle i et storstilet byggeproje­kt på Amager Faelled i København.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark