Ekstra Bladet

Hele min krop havde det dårligt

-

56-årige Helle Langstrup Pedersen fik for omkring to år siden rigtig, rigtig ondt i ryggen.

Det viste sig, at Helle, der dengang arbejdede som smørrebrød­sjomfru, havde flere diskusprol­apser og spinalsten­ose.

De følgende måneder var ikke lette for hende.

– En ting var smerterne, men det var samtidig hele min krop, der havde det dårligt. Jeg var svimmel, når jeg rejste mig, og jeg havde ingen appetit.

Helle var sengeligge­nde, indtil hun fik noget smertestil­lende, der virkede, og så begyndte hun at have gode dage igen.

Egne tricks

Selv om Helle har det langt bedre i dag, end hun havde, da smerterne startede, kaemper hun stadig med rygsmerter.

Forskellen er bare, at hun i dag har laert at leve med dem. Hun er i øjeblikket sygemeldt, mens hun er i ressourcef­orløb og venter på at finde ud af, om hun kan komme tilbage til arbejdet igen.

Og det, hun har fundet ud af, er faktisk det samme, som ekspertern­e anbefaler.

– Jeg har fundet ud af, at det bedste, man kan gøre, er at holde sig i gang, så godt man kan.

Og det gør hun så.

– Jeg går små ture, og så har jeg nogle øvelser, jeg laver. Når jeg maerker, at smerterne er ved at komme, så tager jeg noget coldcreme på eller bruger mit varmetaepp­e. Nogle gange kan jeg også finde på at saette høj musik på, sådan kan man også glemme det, griner hun.

Viden hjaelper

For Helle Langstrup Pedersen betyder det faktum, at hun har fundet ud af, hvad der er galt med hendes ryg, at hun langt bedre kan forholde sig til smerterne.

– Før jeg forstod det, taenkte jeg hele tiden på, hvad det var, om det ville blive vaerre, og hvorfor det skete. Lige så snart, jeg fandt ud af, at det ikke blev vaerre hver gang, og jeg forstod, at det var normalt og okay, hjalp det meget, fortaeller hun.

Hendes råd til andre, der står i samme situation, er enkelt:

– Udnyt de gode dage, men kend dine begraensni­nger. De gode dage er gode, men de dårlige dage er der ikke noget at gøre ved. Jeg kalder dem faktisk pjaekkedag­e, for så bliver det mere forbundet med hygge, siger hun grinende.

Udnyt de gode dage, men kend dine begraensni­nger

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Helle Langstrup Pedersen har valgt at nyde de gode dage og acceptere, at der også er dage, hvor ryggen gør ondt.
FOTO: LINDA JOHANSEN Helle Langstrup Pedersen har valgt at nyde de gode dage og acceptere, at der også er dage, hvor ryggen gør ondt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark