Ekstra Bladet

SKAL GENNEM VILD OPERATION

I LIVSFARE: Claus fik amputeret armen under stor dramatik, da han gled ned i voldgrav i sin gravko – nu ser han frem til en ’robotarm’

- LINETTE KRØGER JESPERSEN FOTO: PER RASMUSSEN linette@eb.dk

Claus Grønborg var uhyggeligt taet på at dø, da hans 44 tons tunge gravko gled ned i det iskolde vand i voldgraven ved Vallø Slot i Køge og landede med baelterne i vejret.

Han kom urokkeligt i klemme med sin højre arm inde i førerhuset, mens det mudrede vand hurtigt steg op over hans hoved, og blodet fossede ud i vandet.

Men i de samme sekunder, som han nåede at taenke ’nu er det slut’, smadrede en forbipasse­rende ruden og reddede ham fra druknedøde­n. Siden fulgte en imponerend­e redningsin­dsats, der endte med, at hans fuldstaend­ig knuste arm måtte amputeres på stedet for at få ham fri og fløjet til Rigshospit­alet.

’Meget mere liv’

Det er nu knap tre år siden, at Ekstra Bladet besøgte Claus Grønborg første gang. Her var den sydsjaella­ndske entreprenø­r stadig ved at vaenne sig til livet uden højre arm.

Han har en traeningsp­rotese uden finmotorik, men 57-årige Claus Grønborg kaemper nu for at få en slags robotarm.

– Hvad kan den nye arm give dig?

– Meget mere liv. Det vil gøre mange af de funktionel­le ting i hverdagen nemmere, og jeg vil have noget, der er min egen bevaegelse. For det er det ikke i dag, siger han.

Operatione­n skal foretages af ortopaedki­rurgerne Klaus Kjaer Petersen og Peter Holmberg Jørgensen fra Aarhus Universite­tshospital, der som de eneste i Danmark laver såkaldt osseointeg­rerede proteser.

De har omkring 45 operatione­r bag sig på lår, arme og tommel.

Omhyggelig­t udvalgt

Laegerne er meget omhyggelig­e i udvaelgels­en af patientern­e, der skal vaere sunde og raske, ikke-rygere og klar til at yde en aktiv indsats, fordi det både er en langvarig proces og mentalt hårdt.

Ikke mindst når målet er en robotarm, som Claus Grønborg kan styre via optraenede impulser fra musklerne, der sender signaler til elektroder i protesen. På den måde kan han traene sig til at gribe selv små ting med protese-hånden og løfte dem, ligesom han vil kunne rotere armen.

– Ved sådan nogle avancerede proteser skal man have en del mental overskud. Mange får kvalme og hovedpine, når de begynder at traene med sådan en, så det er en lang proces, de skal igennem, siger Klaus Kjaer Petersen.

– Hvorfor er Claus Grønborg en god case for jer?

– Han kan ingenting med den arm, så det er at give ham muligheden for at få en arm, der fungerer, siger Peter Holmberg Jørgensen og tilføjer, at han selvfølgel­ig har haft nogle problemer, fordi han kom slemt til skade ved ulykken.

Men ellers er der ikke noget, der taler imod.

– Han har alderen, og han er motiveret. Han er sådan en patient, som vi meget gerne vil lave. Men han er svaer at lave, fordi han har den meget korte stump. Så det er en stor udfordring.

Han er sådan en patient, som vi meget gerne vil lave. Men han er svaer at lave, fordi han har den meget korte stump

 ??  ??
 ??  ?? Forsiden af Ekstra Bladets søndags-magasin 19. august 2018.
Forsiden af Ekstra Bladets søndags-magasin 19. august 2018.
 ??  ?? Mindre hjaelp nu
Claus Grønborg fik amputeret sin højre arm og knust sit ben og baekken i ulykken. I starten skulle han have mere hjaelp, end han får nu.
Mindre hjaelp nu Claus Grønborg fik amputeret sin højre arm og knust sit ben og baekken i ulykken. I starten skulle han have mere hjaelp, end han får nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark