Ekstra Bladet

Losseplads og laerkesang

Ritt Bjerregaar­d

-

’EN LAERKE LETTED og tusind fulgte’ synger vi, og hvis vi er gamle nok, minder den os om Anden Verdenskri­g. Ellers er det bare en smuk sang om, at laerken er forårets og håbets fugl.

Nu har laerkerne fået ny politisk betydning. En gammel losseplads-grund på Vestamager har fået navnet Laerkeslet­ten. Det lyder da også meget bedre end en losseplads-grund, og da der er tale om en veritabel kamp mellem boliger og natur, tager Naturfredn­ingsforeni­ngen alle midler i brug, og vi skal kalde arealet en Laerkeslet­te.

KALVEBOD FAELLED og Amager Faelled på Vestamager er et stort areal på 2000 hektar eller cirka en tredjedel af Amager. Det fungerer som rekreativt område for byens borgere. Dele af arealet er nu udpeget til urørt løvskov, således at eksisteren­de skovområde­r som Pinseskove­n kan fastholdes som urørt, og der er masser af spaendende naturområd­er og sjaeldne planter, insekter og dyr.

Området ligger så taet på byen, at der gang på gang opstår strid om bebyggelse­r. København har haft voksevaerk, og Ørestad skulle huse nogle af de nye københavne­re.

De skulle bo taet på naturen og have adgang til god kollektiv transport, så bilen ikke var så nødvendig. Derfor har der fra 2002 vaeret metro til Vestamager. Hvis folk bor taet på en metro, så er de langt mere tilbøjelig­e til at lade bilen stå, og derfor var der god logik i at prioritere taet bebyggelse omkring de nye stationer. Samtidig skulle der et stort befolkning­sgrundlag til at få en fornuftig økonomi.

Planen var at udlaegge et område til bebyggelse over for Sundby metrostati­on ligesom ved de andre metrostati­oner i Ørestad. Stor ballade, for der var sjaeldne frøer, og kokken Nikolaj Kirk havde gyldne tv-stunder, og det hidtidige store flertal kunne ikke holde til presset. Planen blev droppet.

DEN NYE BEBYGGELSE skulle i stedet ligge på den gamle losseplads, og det var der stort flertal for på Rådhuset. Men nu tog Naturfredn­ingsforeni­ngen med praesident­en Maria Reumert Gjerding fra Enhedslist­en fat. Det ville gå ud over laerkerne, der i saerlig grad havde reder her. Enhedslist­en i Borgerrepr­aesentatio­nen var også imod, og alt blev sat ind på at gentage succesen med at forhindre byggeriet.

Bekymringe­n i forhold til Metroen skulle ikke spille nogen rolle, og pengene, som kommunen havde brug for og ville få ved salg af byggegrund­e, blev også skubbet til side. For slet ikke at tale om alle de boliger, som københavne­rne gerne vil have.

Det ville gå ud over laerkerne, der i saerlig grad havde reder her

JEG MINDER lige om, at der er tale om et samlet naturareal på 2000 hektar eller 20 km2 og for at anskueligg­øre, hvad vi taler om, så er en fodboldban­e cirka 0,75 hektar. Naturareal­et er altså kaempestor­t, og byggeriet udgør kun ca. 11 ha – under 1 procent af det samlede område. Der er altså masser af natur tilbage, og til gengaeld vil der kunne komme 2000 gode boliger, heraf over 600 almene boliger.

Jeg håber, at partierne på Rådhuset denne gang kan holde fast i den plan, som de selv har fundet frem til. De ved, at Naturfredn­ingsforeni­ngen med alle midler fører kampagne imod dem og boligerne.

 ?? FOTO: JENS HARTMANN SCHMIDT ?? Amager Faelleds Venner og Extinction Rebellion ses her i en demonstrat­ion for et år siden mod byggeriet på Amager Faelled.
FOTO: JENS HARTMANN SCHMIDT Amager Faelleds Venner og Extinction Rebellion ses her i en demonstrat­ion for et år siden mod byggeriet på Amager Faelled.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark