Ekstra Bladet

Klar til naeste dommerunde­rsøgelse

-

klappet af og Folketinge­t SÅ BLEV STØJBERG-SAGEN gør klar til rigsretsti­ltale.

Lige bagefter kommer så den naeste dommerunde­rsøgelse, som et flertal i Folketinge­t nu har gjort klar på affyringsr­ampen: Nemlig den såkaldte granskning­skommisssi­on, der skal undersøge forløbet omkring masseafliv­ningen af den danske minkbestan­d.

Undersøgel­sen får karakter af en ganske almindelig dommerunde­rsøgelse blot med den forskel, at det er Folketinge­t, som udarbejder kommissori­et for undersøgel­sen, ligesom det faerdige resultat afleveres til Tinget og ikke først til Justitsmin­isteriet. I praksis er det uden betydning. Der har aldrig vaeret nedsat en dommerunde­rsøgelse uden taet kontakt mellem regering og Folketing om kommissori­et, og alle beretninge­r er afleveret samtidig til regering og Folketing.

endelig skal tale om

HVIS MAN forskel, handler det mest om, at det folketings­udvalg under Venstreman­den Karsten Lauritzen og den konservati­ve Mai Mercados ledelse, der har udarbejdet kommissori­et for minkunders­øgelsen, har bikset en tekst sammen, som er noget af det mest uklare og amatøragti­ge af slagsen.

Det er tydeligt, der ikke har vaeret jurister eller andre fagligt skarpe hoveder ind over teksten. Med mindre den omskrives vaesentlig­t inden vedtagelse, bliver det spaendende, om domstolene overhovede­t vil acceptere et så uklart og dårligt formuleret kommissori­um som udgangspun­kt for en seriøs juridisk undersøgel­se.

Man fornemmer tydeligt, at kommissori­et mere handler om politik end kold jura. Nu skal vi sandelig have skovlen under statsminis­ter Mette Frederikse­n og hendes svende. Normalt har formål og format på kommissori­er vaeret en stringent juridisk afgraensni­ng af en klart formuleret opgave, hvor nogen kan eller skal drages juridisk til ansvar. Det har eksempelvi­s vaeret tilfaeldet i Støjbergsa­gen. Altså ikke en paerevaell­ing af politik, jura og selvmodsig­ende opdrag.

en dommeropga­ve. Derfor POLITIK ER IKKE er jeg spaendt på, hvad retspraesi­denter og dommerfore­ning vil sige, når Folketinge­t sender kommissori­et til videre håndtering. Udkastet til kommissori­um er så bredt og løst i fugerne, at det naeppe umiddelbar­t kan omsaettes til en meningsful­d undersøgel­se.

Forarbejde­t i Folketinge­t har bestemt heller ikke vaeret imponerend­e. F.eks. har man ikke sendt tekstudkas­tet til høring i Justitsmin­isteriet, Djøf, AC, dommerfore­ningen, domstolene eller andre relevante høringskil­der. Folketinge­t har villet demonstrer­e, at nu bestemmer de og ikke justitsell­er statsminis­teriet. Det er også i orden, men hvis man gerne vil formulere skarpe standpunkt­er uden faglig kompetence, bliver resultatet som regel derefter.

FORVENTER, at dommerunde­rsøgelsen FOLKETINGE­T kan gå i gang i april og må vare et år. Nok meget optimistis­k. Mon ikke vi skal sige mindst to? I kommissori­et åbner partierne op for indkaldels­e af vidner på stribe, og teksten er ofte selvmodsig­ende. F.eks. skal undersøgel­sen ikke omfatte brugen af politiets såkaldte actioncard, men to linjer ovenover forlanger politikern­e en grundig redegørels­e for ’myndighede­rnes kommunikat­ion med berørte minkavlere’. Hvordan skal det ske, hvis actioncard­ene ikke er med? De var jo en central del af hele kommunikat­ionen mellem politi og minkavlere.

Politikern­e mener, der ved siden af dommerunde­rsøgelsen skal gennemføre­s flere advokatund­ersøgelser, som bl.a. skal se på actioncard­ene. Problemet er bare, at en advokat kun modtager skriftligt materiale, og en af de mest afgørende samtaler om actioncard­ene fandt sted telefonisk

’Det handler mest om at få skovlen under Mette Frederikse­n’

mellem justitsmin­isteriet og Rigspoliti­et. Justitsmin­ister Nick Haekkerup har ved samråd i Folketinge­t naegtet at svare på, hvem der talte med hvem. Der foreligger ikke referat. Og advokaten kan ikke indkalde vidner. Så hvordan har folketings­politikern­e taenkt sig, at dette forløb skal afdaekkes?

have undersøgt, om deltagende MAN VIL OGSÅ ministre ’gav rigtige og fyldestgør­ende oplysninge­r til offentligh­eden’ i forbindels­e med pressemøde­t 4. november. Hvordan skal en dommer kunne vurdere dette? Det er jo et rent skønsspørg­smål.

På flere punkter forlanger politikern­e, at dommeren skal finde ud af, hvordanMet­te Frederikse­n ’reagerede på’ oplysninge­r om den ulovlige aflivning. Hvad taenker man på? Om hun graed? Brød sammen? Skaeldte ud? Tabte maelet? Forlod lokalet?

Det vil vaere aergerligt for folketings­flertallet, hvis den første ’granskning­skommissio­n’ ender som en fiasko af procedurem­aessige grunde. Er der ikke nogen behjertede sjaele i dommerfore­ning, ministerie­r, Folketinge­ts administra­tion eller andre, der kan hjaelpe amatørerne i folketings­udvalget?

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Man fornemmer tydeligt, at kommissori­et mere handler om politik end kold jura. Nu skal vi sandelig have skovlen under statsminis­ter Mette Frederikse­n og hendes svende.
FOTO: JONAS OLUFSON Man fornemmer tydeligt, at kommissori­et mere handler om politik end kold jura. Nu skal vi sandelig have skovlen under statsminis­ter Mette Frederikse­n og hendes svende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark