Ekstra Bladet

HELD I SPRØJTEN

DER KAN TRAEKKES LIDT MERE UD AF GLASSENE: Sådan bliver de ekstra doser vaccine fordelt

- MARIE LADE lade@eb.dk

Hvis sovsen skiller, dur den ikke. Sådan er det også med coronavacc­inen. Den er meget følsom og skiller let, hvis den ikke bliver håndteret meget naensomt. Hvis det sker, skal den kasseres.

Sundhedsst­yrelsen regnede derfor oprindelig­t med, at kun 90 procent af de indkøbte doser ville kunne bruges, når det store vaccinepro­gram blev rullet ud i Danmark. Men sådan gik det ikke. Det viste sig nemlig, at man på vaccinatio­nscentrene kan traekke mellem 20 og 40 procent ekstra vaccine ud af glassene.

– Producente­rne af Modernas vaccine har garanteret, at der er ti doser i hvert glas, men hvis man er forsigtig, kan man få 11 eller 12 doser ud. Det er lidt svaerere med den endnu mere følsomme Pfizer-vaccine, hvor de har garanteret fem doser i hvert glas, men hvis man er meget omhyggelig, kan man faktisk traekke seks eller syv doser ud af den, siger praktisere­nde laege Niels Dreisler.

Ekstra travlhed

Han arbejder som laege på det lokale plejecente­r i Brøndby, hvor han forrige tirsdag var med til at vaccinere 150 borgere for første gang.

Det har skabt ekstra travlhed og i begyndelse­n lidt forvirring, at man nu pludselig stod med flere vacciner end forventet, fordi den klargjorte vaccine kun kan holde kort tid efter den er tøet op, og derfor skulle bruges med det samme.

– Men det gode er, at vi f.eks. i Region Hovedstade­n nu får vaccineret 117 procent flere i denne omgang, end vi havde forventet.

– Når I kan traekke så meget ud, er det så fordi I sparer på hver dose?

– Nej, det sker, fordi producente­rne vil vaere helt sikre på at levere som lovet, forsikrer Niels Dreisler, der også vaeret en del af den ’corona-taskforce’, der har vaeret med til at styre den regionale planlaegni­ng og koordineri­ng.

– Vi har nu korrigeret efter det nye antal doser, så vi fremover følger den allerede planlagte prioriteri­ng og raekkefølg­e.

– Hvem fik held i sprøjten og fik en uventet dose?

– Ved hvert plejecente­r har det vaeret sådan, at man selvfølgel­ig først har vaccineret de aeldre, derefter det personale, der er i direkte kontakt med beboerne, køkkenpers­onalet og de mere løst ansatte - og så de laeger, der er ude at vaccinere - og deres personale, hvilket giver god mening, i stedet for at vaccinen gik tabt.

 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Praktisere­nde laege Niels Dreisler har også vaere en del af den corona-taskforce, der har koordinere­t og planlagt vaccinatio­nsplanen.
PRIVATFOTO Praktisere­nde laege Niels Dreisler har også vaere en del af den corona-taskforce, der har koordinere­t og planlagt vaccinatio­nsplanen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark