Ekstra Bladet

DE KONTROLSYG­E Danmark skal genåbnes så meget som muligt. Det Danmark, hvor pengene tjenes

-

EN KVINDE bliver afvist, da hun vil besøge sin kræftsyge og dødsdømte mand på Herlev Hospital. Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke ( S) kalder det en ’ utrolig svær afvejning’ i Berlingske.

VRØVL. Det er den letteste sag i verden. Naturligvi­s skal kvinden og manden se hinanden. □n afvejning af smitterisi­koen – eventuelt til andre patienter – er på sin plads, ja. Men det kan løses. Regeringen, statsminis­teren og sundhedsmi­nisteren har bare forhindret det.

KONTROLSYG­EN har tydeligvis taget overhånd hos Mette Frederikse­n og kompagni, og det har sat sig i hele systemet på en måde, der råber på at blive gjort op med.

Vi gider ikke længere rose statsminis­teren for at lukke Danmark effektivt ned. Nu skal kursen vendes 180 grader. ❘ går blev det meddelt, at regeringen vil åbne detailhand­len og storcentre­ne og sende større børn i skole. Bedre sent end aldrig.

Men der bør tillige være fuldstændi­g åbenhed om alle beregninge­r og tal.

DET SKAL VÆRE slut med, at Frederikse­n, Heunicke og sundhedsdi­rektørerne Brostrøm og Mølbak holder kortene tæt ind til kroppen. Som Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøk­onomi på Syddansk Universite­t, og Poul □rik Mouritzen, professor fra Aarhus Universite­t, skriver i en sønderlemm­ende kritik i Politiken, så skal det kontroller­es, om direktøren i Statens Serum ❘nstitut, Kåre Mølbak, kan regne. □ller om modelbereg­ninger for at genåbne samfundet finder sted ud fra ’ Kåre Mølbaks mavefornem­melse’.

VI GIDER heller ikke længere høre på en statsminis­ter, der skubber rådgivere med uigennemsi­gtige beregninge­r foran sig. Blot for at legitimere en kurs, hvor frygten for tab af kontrol lammer muligheder­ne for, hvad der kan reddes.

VI ER NÅET til det, den nuværende regering tydeligvis ikke er voldsomt kvalificer­et til: tillid. Vi er nået til, at det private Danmark skal genåbnes så meget som muligt. Det Danmark, hvor pengene tjenes. Hvor de op mod 190 milliarder kroner, krisen kommer til at koste ifølge finansmini­steren, skal komme fra.

VI HAR en statsminis­ter uden erhvervser­faring. Vi har en sundhedsmi­nister, der topper hende ved at have været opvasker i Bilkas bistro i Næstved Storcenter. Og modsat i Norge har den danske regering igennem krisen ikke inkluderet de liberale erhverv i Danmark i sin rådgivning. Tværtimod har selveste erhvervsmi­nisteren satset på at udskamme åbningsini­tiativer. Hvilket han gjorde med åbningen af ❘K□A.

VI ER NÅET dertil, hvor der er brug for kritik af Mette Frederikse­n og hendes regering. Og hvor vi andre skal kontroller­e, om regeringen har fattet, hvad Danmark nu har brug for.

DET ULYKKELIGE ægtepar fra Herlev Hospital har i øvrigt forladt hospitalet til fordel for et hospice – på privat initiativ.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Kontrolsyg­en har taget overhånd hos direktør i Sundhedsst­yrelsen, Søren Brostrøm, sundheds- og ældreminis­ter Magnus Heunicke og statsminis­ter Mette Frederikse­n.
FOTO: ANTHON UNGER Kontrolsyg­en har taget overhånd hos direktør i Sundhedsst­yrelsen, Søren Brostrøm, sundheds- og ældreminis­ter Magnus Heunicke og statsminis­ter Mette Frederikse­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark