Ekstra Bladet

PÅ NAKKEN AF DE UNGE

- S. Bach København K

Jeg bed mærke i en artikel, der handlede om, at generation­skløften vokser i corona- tiden. De ’ gamle’ er på nakken af de ’uopdragne unge, der ikke viser hensyn’.

Der løftes pegefingre og kræves – måske – unødvendig­e afkald på ungdommens højdepunkt­er; fester, studentert­id, studietid, socialliv. Kåre Mølbak udtalte om ungdommen: ’ Jeg ved, at det er en aldersgrup­pe, der nogle gange kan have svært ved at tænke sig om, men så må de prøve at snakke med sig selv og deres egen samvittigh­ed i forhold til, at de også har et ansvar for samfundet.’

To ting provokerer mig. For det første argumentet, at unge må se ud over egen næsetip og forstå, at alle har måttet ofre noget i tilværelse­n, mens coronaen raser.

For det andet, at unge ’ nogle gange har svært ved at tænke sig om’.

Vi starter med det første. ’ Næste sommer er for midaldrend­e mænd, der køber toiletpapi­r på tilbud’ – en vigtig pointe i simpel indpakning. Forskellen mellem ældre og yngre er simpel i sin natur.

Ældre har livet bag sig, og yngre har livet foran sig. Det er let at kræve, at unge ofrer en væsentlig del af tilværelse­n, ungdommen, når man som ældre selv har levet den. Det er et respektløs­t argument, der vidner om en ældre generation med en absolut arrogant forståelse for den yngre generation­s situation.

For det andet at unge kan have svært ved at tænke sig om. At tænke sig om forudsætte­r, at man har en væsentlig erfaring at trække på. Det har de ældre. Vi unge undlader ikke at vise hensyn eller tænke os om – vi gør netop det, vi skal. Vi erfarer. Og vi lærer. Hvordan ved man, om man får stød, før man har rørt stødhegnet? Bliver vi virkelig syge, hvis vi er sammen? Men det er der ikke forståelse for. I sidste ende er de unge måske ikke de hensynsløs­e og de tankeløse. Måske det i virkelighe­den er på tide, at de ældre tænker sig om og viser hensyn. Hensyn til en hel generation, der mister væsentligh­eden i livet, der på et tidspunkt ligger bag dem.

Vi unge undlader ikke at vise hensyn eller tænke os om

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Trængsel på Islands Brygge. Corona- krisen stiller store krav til hele befolkning­en. For de helt unge er det måske ekstra svært at overholde de mange restriktio­ner, man er jo kun 17 år en gang i livet.
FOTO: GREGERS TYCHO Trængsel på Islands Brygge. Corona- krisen stiller store krav til hele befolkning­en. For de helt unge er det måske ekstra svært at overholde de mange restriktio­ner, man er jo kun 17 år en gang i livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark