Ekstra Bladet

Ny kræft- ambassadør

– Ingen skal være alene med sygdom, siger den kendte tv- mand

- ANNE- METTE GREGERS SIMMEL amgr@ eb.dk

– Hvis man overlever, så skylder man sin nærmeste og øvrige omgivelser at leve videre, det bedste man kan.

Den 56-årige tv-vært Hans Pilgaard er klar i mælet, når han taler om, hvordan det er at have været ramt af kræft og at have overlevet den frygtede sygdom.

Det var i 2015, den populære TV2- journalist blev ramt af tarmkræft. Samme år og året efter blev han opereret. Og da han to år senere blev ’ frikendt’, gad han med egne ord ’ ikke være ham, der havde haft kræft’.

Kræft har fyldt alt for meget i mit liv og fylder alt for meget i mange andres liv, så nu melder jeg mig på banen. Sundhedsvæ­snet kan ikke stå alene

– Jeg har stadig et par kontroller tilbage, men jeg føler mig heldigvis rask.

– Jeg er jo også Hans, der er adopteret, og Hans, der er homoseksue­l. Jeg er jo ikke ’ bare’ en sygdom, siger han. Men nu har Hans Pilgaard alligevel – med ydmyghed, forklarer han – takket ja til at blive vicepræsid­ent i Kræftens Bekæmpelse.

Fylder meget

– Kræft har fyldt alt for meget i mit liv og fylder alt for meget i mange andres liv, så nu melder jeg mig på banen. Sundhedsvæ­snet kan ikke stå alene. Normalt bryder jeg mig ikke om, når folk siger ’vi’, men min mand og jeg siger, at ’vi har haft kræft’. Det er jo en sygdom, der også rammer pårørende meget hårdt, og ingen skal stå alene – hverken som pårørende eller syg. Der håber jeg, at jeg med min nye opgave kan være med til at hjælpe, siger Hans Pilgaard og fortæller, at han og gemalen, Jobbe, under hans sygdomsfor­løb havde en aftale om at holde soveværels­et som kræftfrit område.

– Der talte vi ikke om sygdommen. Det var en aftale, vi lavede.

Hemmligt projekt

Parret er netop vendt hjem til Danmark efter otte uger på Færøerne, et sted, der står dem nær.

– Deroppe har jeg arbejdet på et lille, hemmeligt projekt. En novelle om ventetid, som jeg håber også kan blive til en kortfilm. For mig var ventetiden efter diverse kontroller det værste under min sygdom. At gå at vente på svar i måske ti dage efter en undersøgel­se og det at vide, at andre måske allerede kender de svar – det er barskt. Alt for meget ventetid går med at vente og være ængstelig, men ventetid er altså også liv, der skal leves.

– Det kan lyde lettere, end det er, men min opfordring er lev i nuet. Livet bør ikke sættes på standby, siger han og opfordrer alle til at turde tage en tørn og give et kram ved en sygdomsram­ts side.

– Det betød helt utroligt meget for mig, og det er noget, alle kan gøre – måske så ikke lige i disse coronatide­r, men ellers, siger Hans Pilgard, der håber, at han om to uger kan gå i gang med optagelser­ne til programmet ’sæt pris på Danmark’.

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Hans Pilgaard sammen med sin elskede Jobbe.
FOTO: MOGENS FLINDT Hans Pilgaard sammen med sin elskede Jobbe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark