Ekstra Bladet

DE SKAL FØRST VASKE HÆNDER

Café- ejeren Tarkan Nart vil opstille en mobil håndvask

- NICK STURM FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN nick@ eb.dk

Der er forår i luften på Halmtorvet i København, hvor Tarkan Nart på en solbeskinn­et onsdag stiller borde og stole op. Med store mellemrum.

Den 44- årige café- ejer er ved at gøre caféen Carlton klar til at modtage kunder igen.

I går kom det frem, at Statens Serum Institut i en ny rapport konkludere­r, at coronaviru­ssen sandsynlig­vis vil dø ud i Danmark, selv hvis man genåbner detailhand­el, profession­el idræt uden tilskuere, biblioteke­r, kritiske offentlige arbejdspla­dser samt zoologiske og botaniske haver.

Genåbninge­n af caféer bliver også nævnt i et scenarie i rapporten, som er bestilt af regeringen og skal danne grundlag for den videre genåbning af Danmark.

Vask hænder først

Tarkan Nart driver i alt fem caféer i og uden for København, og han har brugt tiden, hvor han har måttet holde lukket, på at komme på tiltag, som skal minimere smittefare­n ved en genåbning af caféerne.

Eksempelvi­s skal kunderne på Carlton fremover vaske deres hænder ved en mobil vaskestati­on ude på torvet, inden de sætter sig ved bordene.

– Det er det vigtigste! Vi skal ikke have folk ind i restaurant­en for at vaske hænder, siger han.

I sektioner

Bordene deles op i sektioner adskilt af blomsterka­sser eller plexiglas, og maksimalt grupper af fire må nyde en kaffe eller clubsandwi­ch sammen i hver sektion.

Bestilling skal foregå digitalt ved, at man med mobilen scanner en såkaldt QR- kode, som er klistret fast på bordet og derefter vælger det, man ønsker at spise og drikke på et online- menukort.

Betalingen foregår også digitalt, når man har indtastet sine kortoplysn­inger i systemet.

– Det er både et økonomisk og sundhedsmæ­ssigt hensyn, fordi vi i disse krisetider kan spare på bemandinge­n og hindre smittespre­dning ved kontakt med tjener og menukort, forklarer Tarkan Nart.

Genåbninge­n er ambivalent for Tarkan Nart.

På den ene side glæder han sig over at kunne få gang i butikken igen, men på den anden side frygter han, at genåbninge­n kan forøge de økonomiske konsekvens­er, hvis hjælpepakk­er ikke følger med.

Tikkende bombe

Derfor håber Tarkan Nart, at lønkompens­ationen og kompensati­on til dækning af faste udgifter helt eller delvist følger med i en gradvis genåbning.

– Hvis kompensati­onsordning­erne stopper, og vi kun må åbne udeserveri­ng, kan vi ikke betale vores regninger. Slet ikke hvis det bliver dårligt vejr.

– Og så bliver vi ramt af en økonomisk bombe, siger han.

Vi kan spare på bemandinge­n og hindre smittespre­dning ved kontakt med tjener og menukort

 ??  ??
 ?? FOTO: RASMUS FLINT PEDERSEN ?? Café- ejeren råder også over et areal på torvet, hvor han vil have udeserveri­ng, men det bliver uden det mobile fadølsanlæ­g, som erstattes af håndvaske.
FOTO: RASMUS FLINT PEDERSEN Café- ejeren råder også over et areal på torvet, hvor han vil have udeserveri­ng, men det bliver uden det mobile fadølsanlæ­g, som erstattes af håndvaske.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark