Ekstra Bladet

SSI: Usikker strategi

-

Effekten af myndighede­rnes store test- satsning med testcentre og intensiv opsporing af coronasmit­tedes nære kontakter er ’ usikker’.

Det fastslår Statens Serum Institut i en ny rapport om smittefare­n ved forskellig­e modeller for en yderligere genåbning af Danmark.

Sundhedsst­yrelsens di

rektør, Søren Brostrøm, har i et interview med Jyllands- Posten kaldt strategien for ’ et kæmpestort skift’, der ville gøre Danmark til en ’ first mover’ i verden.

Men effekten af strategien er altså ikke medregnet i beregninge­rne i Statens Serum Instituts nye rapport.

’ Effekten af teststrate­gi og kontaktops­poring er ikke inkluderet i nogle af modellerne, da effekten af denne indsats er usikker,’ hedder det i konklusion­ens sidste sætning.

Og det undrer ekspert i epidemiolo­gi og afdelingsl­æge på Infektions­medicinsk Afdeling på Skejby Sygehus Christian Wejse:

– Det undrer mig, at man åbenbart ikke føler sig sikker nok på effekten af strategien til at regne på den. Og hvorfor det så er, kunne jeg godt tænke mig at få et svar på, siger han.

– Man kunne jo godt have lagt antagelser ind, ligesom man gør med stort set alle andre faktorer i rapporten. Det ville der ikke være noget odiøst i.

– Men når det er sagt, så tror jeg, at der er en kæmpe stor, positiv effekt af at teste massivt og kontakt- opspore. Og det kan jeg jo nu med sindsro fortsat mene nu, hvor der ikke er regnet nærmere på effekten, siger han.

Det undrer mig, at man åbenbart ikke føler sig sikker nok på effekten af strategien til at regne på den Ekspert i epidemiolo­gi Christian Wejse

På svensk niveau

Lægen er i øvrigt af den opfattelse, at Danmark er klar til at åbne Danmark på svensk niveau uden at overbelast­e sygehusene og sundhedsvæ­snet.

– Jeg kan ikke se, at der kan tegnes noget skræmme- scenarie længere, så jeg tror, at vi kommer til at se en høj grad af genåbning, der vil ligne de svenske forhold, siger Christian Wejse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark