Ekstra Bladet

20- årig dømt for dødsvold

Ung tysker fik ni år for ugerningen i Blåvand, der kostede to ældre livet

- JOSEPHINE FONTENAY FOTO: ANITA GRAVERSEN jofo@ eb.dk

20- årige Ricardo Stratz- Kunath er ved Retten i Esbjerg dømt skyldig i vold med døden som følge, usømmelig omgang med lig og brandstift­else under særlig skærpende omstændigh­eder.

For det hele fik Ricardo Stratz-Kunath ni års fængsel og udvisning af Danmark for bestandigt.

Anklagemyn­digheden havde krævet 16 års fængsling for drab og dødsbrand, men det mente retten altså ikke, at der var grundlag for.

Sexleg der gik galt?

Natten til 28. maj 2019 døde den 61- årige Cai Lennart Henriksen af vold mod hovedet, hvorefter hans lig blev smidt i husets swimmingpo­ol, inden den dømte satte ild til villaen.

Cai Henriksens samlever igennem 37 år, 85- årige Else Nielsen, døde af kuliltefor­giftning, mens hun lå og sov på sit værelse, ligesom parrets hund blev fundet død i villaen.

Igennem alle fire retsmøder har der været tvivl om motivet. Flere ting, som er kommet frem, tyder dog på, at der har været en seksuel stemning i villaen i Blåvand.

Jeg synes ikke, sandheden kommer frem. Jeg har aldrig haft på fornemmels­en, at Cai var til mænd Cai Lennart Henriksens datter

Blandt andet har to vidner, som var sammen med Ricardo Stratz-Kunath og Cai Henriksen på en pub aftenen 27. maj, hørt dem aftale at tage hjem i Cai Henriksens swimmingpo­ol.

Fik blackout

Den unge tysker har erkendt, at han fulgtes med Cai Henriksen et stykke af vejen hjem, efter de forlod pubben omkring midnat, men mener at have fået blackout fra omkring midnat og til cirka 02.30 om natten.

Her har tyskeren forklaret i retten, at han fandt sig selv nøgen og bagbundet til en seng.

Hukommelse­stabet forklarede Ricardo Stratz Kunath med, at han måtte være blevet bedøvet og derefter voldtaget. Det mente Retten i Esbjerg dog ikke, at der var tilstrække­ligt bevis for.

Gennem alle retsmøder har familien til de afdøde fulgt sagen tæt. Efter domsafsige­lse var det også en påvirket datter, der forlod retsmødet.

Datter til psykolog

– Jeg synes, det er strengt, at han kun får ni år. Jeg har mistet hele min familie og har gået til psykolog et helt år. Nu kan jeg starte forfra, sagde datteren grædende til Ekstra Bladet.

Familien til de afdøde har retsmøde efter retsmøde skulle høre om den seksuelle stemning, som både forsvar og anklageren mente havde fundet sted forud for drabet.

Ikke udelukket

Retten i Esbjerg vurderede, at det ikke er udelukket, at der er foregået noget i villaen, som overtrådte Ricardo Stratz- Kunath grænser, og at det derfor var endt i håndgemæng.

– Jeg synes ikke, sandheden kommer frem. Jeg har aldrig haft på fornemmels­en, at Cai var til mænd. Så det kunne jo lige så godt være ham ( Ricardo, red.), som har gjort noget ved Cai, han ikke kunne lide, og dermed overtrådt Cais grænser, siger datteren til Ekstra Bladet.

Forældrene til Ricardo Stratz-Kunath har siden varetægtsf­ængslingen tilbage i maj besøgt deres søn en gang om ugen. De har også været til stede ved alle retsmøder. Da dommen faldt, var det et tydeligt påvirket forældrepa­r, hvor især moren havde svært ved at holde tårerne tilbage Sønnens forsvarer, Mette Grith Stage, er ikke overrasket over dommen, men heller ikke helt tilfreds.

– Det er klart, at når ens klient nægter sig skyldig og så får ni år, er det ikke, hvad vi gik efter. Dog blev han ikke idømt drab eller mordbrand, så det her er det næstbedste, sagde den erfarne forsvarer.

Overvejer anke

Det her en sag, hvor der kun er tabere Forsvarer, Mette Grith Stage

– Men når det så er sagt, er det her en sag, hvor der kun er tabere. Det er tragisk for både de pårørende, men det er også tragisk for min klient og hans forældre, som selvfølgel­ig er fuldstændi­g knuste over det her.

Ricardo Stratz- Kunath udbad sig betænkning­stid i forhold til en eventuel anke.

Det samme gjorde anklager Rikke Brændegaar­dNielsen. Hun havde gerne set, at retten havde dømt for drab og den hårde branstifte­lse.

– Vi i anklagemyn­digheden tænker over dommen, og så vender vi tilbage indenfor ankefriste­n.

– Jeg er dog meget tilfreds med, at retten anså det bevist, at det var ham, som er gerningsma­nden i sagen.

Ankefriste­n er 14 dage.

 ??  ?? Mødtes her
Den dømte Ricardo Stratz- Kunath mødtes med Cai Henriksen på denne pub, og vidner hørte dem aftale at tage hjem i Cai Henriksens swimmingpo­ol.
Mødtes her Den dømte Ricardo Stratz- Kunath mødtes med Cai Henriksen på denne pub, og vidner hørte dem aftale at tage hjem i Cai Henriksens swimmingpo­ol.
 ??  ?? Politiets teknikere i gang med undersøgel­serne ved villaen på Bytoften i Blåvand, hvor den 85- årige kvindelige beboer døde af kuliltefor­giftning i forbindels­e med branden.
Politiets teknikere i gang med undersøgel­serne ved villaen på Bytoften i Blåvand, hvor den 85- årige kvindelige beboer døde af kuliltefor­giftning i forbindels­e med branden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark