Ekstra Bladet

SOM ET TRAFIKUHEL­D I SLOWMOTION

-

Ekstra Bladets politiske kommentato­r Henrik Qvortrup stiller og svarer her på fem skarpe spørgsmål om den nyopståede konflikt mellem V og K.

V og K er røget i totter? ne på hinanden. Hvor dybt stikker det?

Der er virkelig ondt blod lige nu. Bare tjek, hvad der bliver skrevet på Twitter i disse timer. Gloser som ’ illoyalt’ og ’ løgn’ flyver i luften, når V- og K- politikere gensidigt forsøger at hænge hinanden ud for at have svigtet det borgerlige Danmark. Det er ikke for sarte sjæle.

Retorikken er – betegnende nok – langt mere hårdkogt, end når Venstre og de konservati­ve på det seneste meget forsigtigt og nølende har angrebet regeringen. At være vidne til opgøret mellem V og K er som at opleve et trafikuhel­d i slowmotion.

Er der overhovede­t for? tilfælde?

Den gennemført rådne stemning mellem de to partier giver et flashback til dengang for 25 år siden, da de daværende K- og V-formænd, Hans Engell og Uffe Ellemann- Jensen, blev uvenner for livet. Dengang var rollerne bare byttet om. Da var det de konservati­ve, der gik uden om Venstre og indgik en finanslovs­aftale med regeringen. Det vakte kæmpe ballade, og i årevis nagede konflikten de to partier.

Bliver unge Ellemanns ? og Papes forhold lige så betændt?

Forløbet viser i al fald, at der for øjeblikket er stor konkurrenc­e mellem de to om at tegne det borgerlige Danmark. Godt nok er Ellemann blå bloks statsminis­terkandida­t lige her og nu, men den tilstand behøver ikke nødvendigv­is at vare ved, og Søren Pape begyndt at få færten af, at han på sigt kan overtage Ellemanns rolle som leder af opposition­en.

Ja, for Mette Frederik? sen må knibe sig i armen?

Hun kan vel dårlig tro sit eget held. I en situation, hvor hun i forvejen kan gå på vandet og scorer rekordhøjt i målingerne for sin håndtering af coronakris­en, kommer så det her oveni – at hendes formodede fjender nu går i flæsket på hinanden frem for på regeringen.

Opposition­en fremstår fuldstændi­g impotent og handlingsl­ammet. Ikke bare i denne sag, men også i hele coronaforl­øbet, hvor det reelt kun er Lars Løkke Rasmussen, som har budt på nævneværdi­g modstand. Hvem kommer så bedst ? ud af det her slagsmål – V eller K?

Det afhænger meget af, hvem der i den kommende tid formår at trænge igennem med deres version af virkelighe­den.

Venstre vil argumenter­e for, at kun takket være deres indsats blev det forhindret, at de rige kommuner blev flået endnu mere. Omvendt vil de konservati­ve stillet over for det argument slå en hånlatter op og pege på, at Venstre er gået med i en aftale, der indebærer, at skatten skal sættes op i en række kommuner nord for København.

Kampen er slet ikke afgjort endnu. Find roligt popcornene frem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark