Ekstra Bladet

NU KAN DU KØBE ROBOTTER I BYGGEMARKE­DET

Robotten Amigo bliver nu solgt i Stark

- DITTE LUNDE

Nu behøver tømrere ikke længere stå og råbe målene på den næste Fermacell- plade til deres makker på byggeplads­en. Nu kan de bare sige til mester, at han skal leje eller købe en Amigo- robot.

Byggemarke­dskæden Stark og robotvirks­omheden Kobots i Odense har nemlig sammen udarbejdet en handlingsp­lan for at få mindst 200 robotter ud på de danske byggeplads­er i løbet af 2020.

Robotten er en tilskæring­srobot, og den er blevet døbt Amigo, som betyder ’ven’ på spansk.

Amigoerne kommer til at blive solgt igennem alle Starks byggecentr­e i Danmark og Grønland, men de bliver også tilbudt via Starks byggesælge­re, der byder på projekter i hele Danmark. Desuden skal byggerobot­terne bidrage til at booste Starks udlejnings­forretning, som Henrik Osbæck er ansvarlig for.

– I Stark Udlejning har vi nu fået robotter i sortimente­t, så håndværksm­estre kan prøve robottekno­logien af nu og senere købe robotten. Det er et genialt produkt, og det bliver fantastisk at være de første, der kan tilbyde tilskæring­srobotter til byggebranc­hen, siger Henrik Osbæck i en pressemedd­elelse.

Tal til robotten

Stark Udlejning fik overdraget de første Amigo- robotter i slutningen af februar, hvor der blev givet en omfangsrig introdukti­on til og gennemgang af Amigo 925, som robotten hedder.

Stark Udlejning har tilbudt udlejning af Amigo- robotter fra marts.

– Den stemmestyr­ede robot Amigo fra Kobots er utrolig interessan­t for Stark, og vi har nu eneforhand­lingen af de to modeller 912 og 925, som er tilpasset henholdsvi­s en standard Fermacell pladestørr­else 90x120 og en standard gipsplade til byggeplads­erne 90x250. I mange år er der sket meget lidt forandring i arbejdsmet­oder og værktøjer på byggeplads­en. Men nu rykker det for alvor, fordi vi kan lære robotterne at gøre det, vi ikke selv er bygget til at kunne holde til, siger Søren Lysemose, national salgsdirek­tør for Stark, i en pressemedd­elelse.

Det er et genialt produkt

Tre gange hurtigere

Den nye tilskæring­srobot medvirker til et mere effektivt byggeri med kortere byggetid, færre fejl og mindre materiales­pild.

Med Amigo kan en tømrer via en app kommuniker­e med den stemmestyr­ede tilskæring­srobot, der efter præcise, korte instrukser leverer millimeter­præcise skæringer af alle slags plader, så tømreren blot skal sætte pladerne op. Samtidig reducerer Amigo markant de menneskeli­ge fejl, som fører til fejlskærin­ger og materiales­pild.

Ifølge Kobots opnås der derved en effektivit­etsforøgel­se på op til 350 procent.

Tilskæring­srobotten 912 vejer samlet cirka 47 kilo, og efter reglerne kan robotten transporte­res i tre enheder á maksimum 16 kilo for eksempel i en trailer.

Håndværker­ne kan samle robotten ude på byggeplads­en på under 10 minutter.

Nu rykker det for alvor, fordi vi kan lære robotterne at gøre det, vi ikke selv er bygget til at kunne holde til

 ?? FOTO: KOBOTS ?? Dette er Amigo, som i fremtiden måske bliver tømrerens gode ven.
FOTO: KOBOTS Dette er Amigo, som i fremtiden måske bliver tømrerens gode ven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark