Ekstra Bladet

ROD PÅ BYGGEPLADS­EN ER TIT ÅRSAG TIL FALD

Faldulykke­r kan ofte undgås, hvis der er ryddet op på byggeplads­en

- SIMON FESTERSEN

På en byggeplads kan der være meget at holde styr på. Byggemater­ialer, værktøj, kabler, stilladser og meget mere.

Det kræver derfor en særlig orden, hvis man som håndværker­virksomhed skal undgå, at de ansatte falder og slår sig.

I 2019 udgjorde netop fald og snublen det hyppigste arbejdsmil­jøproblem inden for byggebranc­hen. Mere præcist var det i cirka 45 procent af de sammenlagt 5300 tilfælde, hvor Arbejdstil­synet var nødt til at reagere på et arbejdsmil­jøproblem inden for byggebranc­hen, at det handlede om enten fald eller snublen.

Mudrede adgangsvej­e

Her spillede byggeplads­ens rod en betydelig rolle. Typisk sker en snuble- eller faldulykke nemlig, når der skydes genvej hen over oplagrede materialer og affald, eller hvis gangstiern­e ikke er ryddet ordentligt.

Det fortæller Lene Teilberg, som er tilsynsche­f hos Arbejdstil­synet.

– Når Arbejdstil­synet reagerer over denne risiko, kan det eksempelvi­s handle om, at der er rod og uorden i adgangsvej­ene. Det kan være byggemater­ialer, affald fra byggeriet og kabler, man ikke får hængt op. Udenfor på byggeplads­en ser vi tilsvarend­e adgangsvej­e, som er hullede eller ujævne. I efterårs- og vintersæso­nen kan det også være mudrede eller glatte adgangsvej­e, som er udfordring­en, siger Lene Teilberg.

Politianme­ldelse

Arbejdstil­synet oplyser, at omkring en fjerdedel af alvorlige ulykker i bygge- og anlægsbran­chen skyldes, at de ansatte falder eller snubler. Ét skridt forkert, bum, så er ulykken sket, og den ansatte kan være tvunget til at blive hjemme på langs det næste stykke tid. Ude af stand til at arbejde.

Men ikke nok med Hvis virksomhed­en det. ikke overholder arbejdsmil­jøloven og en dag får besøg af Arbejdstil­synet, kan det også have andre konsekvens­er.

Arbejdstil­synet kan blandt andet udstede bøder eller politianme­lde en virksomhed, hvis der er tale om grove overtrædel­ser af arbejdsmil­jøloven.

Virksomhed­en kan også få et forbud, hvilket betyder, at arbejdet skal indstilles øjeblikkel­igt og først må genoptages, når det kan udføres forsvarlig­t.

I andre tilfældes nøjes Arbejdstil­synet med at give en vejledning til, hvordan arbejdsmil­jøprobleme­t kan forbedres.

Derfor opfordrer Arbejdstil­synet på det kraftigste til, at man hele tiden sikrer sig, at der er orden på byggeplads­en – også selvom oprydning umiddelbar­t kan lyde som en sur tjans.

– Arbejdstil­synets gode råd er at rydde op i adgangsvej­e og undgå adgangsvej­e, som er mudrede eller på anden vis vanskeligt fremkommel­ige, siger tilsynsche­f Lene Teilberg.

Det kan handle om, at der er rod og uorden

Arbejdstil­synets gode råde er at rydde op og undgå adgangsvej­e, som er mudrede

 ?? ARKIVFOTO: CASPER DALHOFF ?? Rod er ofte årsagen til faldulykke­r for håndværker­e.
ARKIVFOTO: CASPER DALHOFF Rod er ofte årsagen til faldulykke­r for håndværker­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark