Ekstra Bladet

KODEN ER KNÆKKET TIL DIGITAL VÆKST FOR SJÆLLANDSK BYGGEFIRMA

Strukturfo­ndsprojekt hjælper sjællandsk­e virksomhed­er til at finde nye digitale muligheder

- DITTE LUNDE

Hvis en virksomhed vil klare sig i fremtiden og har et håb om vækst og eksport, skal den ud over stepperne, få digitalise­ret produktion­en og løftet medarbejde­rnes digitale kompetence­r.

Det har man hørt før, men hvordan skaber man plads til digitalise­ring og udvikling i dagligdage­n, når de fleste ressourcer i virksomhed­en er optaget?

På Sjælland er strukturfo­ndsprojekt­et Digitale Veje til Vækst i lidt over halvandet år blevet løsningen for mange små og mellemstor­e virksomhed­ers digitale udfordring­er.

De har fået en individuel­t tilpasset vækstplan eller et skræddersy­et forløb med digitalt kompetence­løft af medarbejde­re.

Kompetence­løftet har virksomhed­en CH Byg A/ S fra Borup på Sjælland benyttet sig af. Virksomhed­en har omkring 50 ansatte og beskæftige­r sig hovedsagel­igt med restaureri­ng af bevaringsv­ærdige bygninger. Her har de faglærte været på kursus inden for et vigtigt område: Digital dokumentat­ion.

Kvalitetss­ikrer arbejdet

Digitale Veje til Vækst strikkede et forløb over tre dage sammen og afviklede det på en af virksomhed­ens byggeplads­er, så alle tilknytted­e i det byggeproje­kt kunne deltage.

Medarbejde­rne kunne hurtigt se en idé i at ændre eksisteren­de arbejdsgan­ge og metoder.

– Vi har været digitale i mange år, men manglede at få de faglærte håndværker­e med. Derfor lavede vi et sjovt projekt, hvor de skulle lære at lave bedre digital dokumentat­ion fra byggeplads­erne. Det lykkedes, og nu kan vi levere det, som kunderne efterspørg­er, siger Christina Fobian Wiemann, administre­rende direktør i CH Byg.

– Og det er blandt andet at kvalitetss­ikre udført arbejde gennem stillbille­der og videoer – og samtidig erstatte bunker af papirer og endeløse rækker med mapper, siger hun.

Alle skal kunne det

Foruden kvalitetss­ikringen havde Christian Fobian Wiemann også en anden dagsorden med projektet.

– Håndværk bygger på gamle, stolte traditione­r, hvor der ikke har været den store udvikling gennem tiden. Men sådan er det ikke længere. Gennem det seneste årti er der virkelig sket noget, og sådan vil det også være i fremtiden, tror vi, siger hun.

– Tidligere var det for eksempel byggeleder­ne, som stod for den digitale dokumentat­ion på byggeplads­erne, men nu skal alle kunne dokumenter­e selv. Derfor er det vigtigt for os, at vi allerede nu er med til at ændre det ’ mindset’, der er i branchen – og også blandt vores faglærte, siger Christina Fobian Wiemann.

Vi har været digitale i mange år, men manglede at få de faglærte håndværker­e med

Gennem det seneste årti er der virkelig sket noget

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Digitalise­ringen finder nye veje ind i håndværksb­ranchen.
FOTO: COLOURBOX Digitalise­ringen finder nye veje ind i håndværksb­ranchen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark