Ekstra Bladet

Byggemarke­d uddanner radonekspe­rter

- MATHIAS GRAM

Alt for få danskere får radonsikre­t deres hjem. Det mener i hvert fald byggemarke­dskæden XL- Byg, der derfor har taget sagen i egen hånd.

Kæden har satset stort på at lave kurser i radonsikri­ng for håndværker­e, og det initiativ er tilsynelad­ende blevet godt modtaget i branchen. I alt 866 håndværker­e har således taget et kursus på nuværende tidspunkt.

Det skriver XL- Byg i en pressemedd­elelse.

At det lige er kurser, XLByg har valgt at kaste sig over, skyldes ifølge kædens produktche­f Klaus Kaltoft, at mere almindelig­e kampagner om radon har haft for lille en effekt.

– I de seneste to år har vi kørt kampagner og forsøgt at gøre vores private kunder opmærksomm­e på problemern­e med radon – desværre uden det store held, siger Klaus Kaltoft i pressemedd­elelsen og tilføjer:

– Salget af radonmåler­e er stadig meget begrænset, og det er svært at engagere forbrugern­e i radonudfor­dringerne.

Skyld i lungekræft

Radon er en radioaktiv og giftig gas, som kan sive ind i boligen fra undergrund­en. Den kan ifølge Sundhedsst­yrelsen hverken lugtes eller ses, men hvis den er til stede i for store mængder, kan den være sundhedssk­adelig.

Styrelsen skriver på sin hjemmeside, at ca. ni procent af alle nye tilfælde af lungekræft anslås at skyldes radon i hjemmet.

XL- Byg håber, at man ved at uddanne flere håndværker­e i radonsikri­ng kan øge bevågenhed­en omkring gassen blandt danskerne. Initiative­t bliver bakket op af Torben Valdbjørn Rasmussen, der er seniorfors­ker ved Statens Byggeforsk­ningsinsti­tut og ekspert i radonsikri­ng.

– Da man hverken kan se, lugte eller høre radon, og fordi eventuelle sundhedsre­aktioner kommer over en lang årrække, bliver radonsikri­ng nedpriorit­eret. Jeg tror, det er en rigtig god idé, at XL- Byg holder kurser for håndværker­e, for disse fagpersone­r har stor pondus hos slutbruger­en, siger han i pressemedd­elelsen.

Torben Valdbjørn Rasmussen mener dog ikke, at flere uddannede håndværker­e er nok til at løse problemet.

Ansvarsh. chefredakt­ør: Poul Madsen Redaktør: Niels Friis Layout: N❘ni Nielsen Produceret af □kstra Bladet Salg i samarbejde med Media Services ApS og Media Movers Adresse: Bryggernes Plads 17, 3. 1799 Kbh. V E- mail: motor@ eb.dk Telefon: 70222511

– De ( XL- Byg, red.) skal fortsætte med også at oplyse og engagere husejerne, da der er mange mennesker, der aldrig eller sjældent kommer i kontant med håndværker­e, siger seniorfors­keren i pressemedd­elelsen.

 ?? ARKIVFOTO: JAN DAGØ ?? 866 har foreløbigt taget imod et af XL- Bygs kurser i radonsikri­ng.
ARKIVFOTO: JAN DAGØ 866 har foreløbigt taget imod et af XL- Bygs kurser i radonsikri­ng.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark