Ekstra Bladet

ANALYSE: KRISEN KAN SKÆRE 7700 PRAKTIKPLA­DSER VÆK

Dansk Byggeri frygter, at coronakris­en kan tvinge mange virksomhed­er til at tage imod færre lærlinge i år

- MATHIAS GRAM

Mange danske unge risikerer at stå uden praktikpla­ds, når de efter sommerferi­en er færdige med deres grundforlø­b på erhvervsud­dannelsern­e.

Antallet af praktikpla­dser, der skal give de unge mulighed for at få praktisk erfaring med det, de har lært på skolebænke­n, kan nemlig blive markant færre end hidtil. I værste fald vil 7700 praktikpla­dser forsvinde i år, forudsiger Dansk Byggeri i en ny analyse.

De kan også havne i den situation, at de ikke har tilstrække­ligt med faglærte medarbejde­re

Begrundels­en er den igangværen­de coronakris­e, der for mange virksomhed­er i byggeriet betyder faldende omsætning og dermed mulighed for at lære fra sig.

Det påpeger brancheorg­anisatione­ns underdirek­tør Louise Pihl.

– Stadig flere virksomhed­er oplever, at de ikke har arbejdsopg­aver nok til at leve op til deres uddannelse­sansvar, og mange har formentlig ikke økonomi til at have lige så mange elever i lære som tidligere, siger Louise Pihl i en pressemedd­elelse og fortsætter:

– De kan også havne i den situation, at de ikke har tilstrække­ligt med faglærte medarbejde­re, som kan vejlede lærlingene.

Kræver samarbejde

De 7700 praktikpla­dser forsvinder dog ikke fra den ene dag til den anden. Branchen vil først nå op på et tab i den størrelses­orden ’ i tilfælde af en langvarig kriseperio­de’, skriver Dansk Byggeri.

Derfor opfordrer Louise

Pihl til, at alle parter går sammen om at tage problemet i opløbet.

– Regeringen og arbejdsmar­kedets parter er nødt til at drøfte, hvordan vi kan sikre, at der også i 2020 bliver oprettet praktikpla­dser til de unge på erhvervsud­dannelsern­e, siger Louise Pihl i pressemedd­elelsen og tilføjer:

– Vi må ikke komme på bagkant og først handle, når antallet af elever i skoleprakt­ik er eksplodere­t.

Ifølge Børne- og Undervisni­ngsministe­riet var der ved udgangen af februar 5553 elever i skoleprakt­ik på erhvervsud­dannelsern­e, mens antallet af praktikaft­aler lå på 71.826 – knap to procent mere end året før.

Louise Pihl påpeger i pressemedd­elelsen, at det ikke kun er elever på vej i praktik, der risikerer at blive ramt af coronakris­en. Det samme gør lærlinge på korte aftaler eller prøveperio­der.

Vi må ikke komme på bagkant

 ?? ARKIVFOTO: TANJA CARSTENS LUND ?? Dansk Byggeri anslår, at coronakris­en kan koste tusindvis af praktikpla­dserr.
ARKIVFOTO: TANJA CARSTENS LUND Dansk Byggeri anslår, at coronakris­en kan koste tusindvis af praktikpla­dserr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark