Ekstra Bladet

MORS TÅRER FULGT

BEGRAVET: Stor menneskemæ­ngde fulgte digteren Yahya Hassan til hans sidste hvilested i Aarhus

- KARSTEN GØTTLER TORBEN RASK FOTO: ERNST VAN NORDE kag@ eb.dk trl@ eb.dk

I Aarhus blev han født, og i Aarhus blev han 24 år senere begravet. På den muslimske gravplads på randen af Vestre Kirkegård. I en lille lavning midt mellem kirkegårde­ns kristne kapel og Kolonihave­foreningen Solvangen har den unge digter Yahya Hassan endelig fundet fred i sit sidste hvilested.

Et enormt følge af mennesker, der ville sige farvel, strømmede til gravpladse­n. Det mest gribende øjeblik indtraf efter jordfæstel­sen, da Yahya Hassans mor og de øvrige kvinder som de sidste nærmede sig graven.

Da brød tårerne frem. Indtil da havde ceremonien været stille og behersket uden følelsesud­brud. Men ved gravens rand var synet af sønnens kiste dybt nede i mørket for meget for kvinden, der i sidste uge fandt sin søn død. Hun måttet bogstaveli­gt talt støttes af de kvinder, der stod nærmest.

Stort følge blev større

I det smukke majvejr nærmest eksplodere­de det i forvejen store følge på nogle få minutter, inden kisten med den unge digter blev kørt ind på pladsen fulgt af en kødrand af pressefolk.

Pludselig var det et ligtog på mindst 400 personer. Unge og ældre. Langt de fleste mænd. Muslimer og ikkemuslim­er. Kristne og jøder.

Deriblandt Weekendavi­sens chefredakt­ør, Martin Krasnik, som i en periode har haft Yahya Hassan boende i sit hjem. Forlagsche­f hos Gyldendal Simon Pasternak fulgtes med Krasnik.

Fra Aarhus byråd deltog rådmand Rabih Azad- Ahmad, som tidligere på dagen foreslog at opkalde en vej i Aarhus Vest efter Yahya Hassan.

Martin Krasnik, som efter digterens pludselige død i sidste uge skrev en meget personlig nekrolog, ville ikke udtale sig i går.

– Det er jo en begravelse, lød det kort.

Bønner i tæt kreds

Få minutter efter kl. 14 ankom kisten. Båret på skuldrene af otte mænd samt et par stykker, der holdt fast i bæregreben­e.

Mændene satte den kridhvide finerkiste fra sig på en simpel katafalk af to bukke af træ. Og samtidig stillede de sørgende sig i en tæt kreds omkring kisten og den gråskægged­e imam Abu Khalid, som var grandonkel til afdøde.

Via et højttalera­nlæg hyldede imam Abu Khalid både profeten og den unge digter, som før sin død erklærede: – Jeg blev født som muslim, og jeg vil dø som muslim.

Stemningen var andægtig og rolig, mens de troende samlet i fælles bøn bad tre gange for den afdøde.

Ved graven fortsatte imam Abu Khalid sine bønner. Kun hans messende stemme kunne høres. Alle andre var tavse. Kun få græd.

Efter en halv time var det slut. Yahya Hassan afsjælede legeme var sænket et par meter ned i jorden. Borte fra den verden, der hidsede ham op til som adfærdsvan­skelig, kriminel og til dels voldelig at skrive den mest solgte debut- digtsamlin­g nogensinde i Danmark.

Snart vil hans navn stå på en gravsten. Måske med tiden et udflugtsmå­l for de tusinder af læsere, der kunne se kunsten i de digte, der overlevede digteren.

ONSDAG 6. MAJ 2020

Pludselig var det et ligtog på mindst 400 personer. Unge og ældre. Langt de fleste mænd

 ??  ??
 ??  ?? Yahya Hassans farfar, Mouhammed Hassan, var i sagens natur følelsesmæ­ssigt påvirket ved sit barnebarns begravelse. Yahya Hassans far var til gengæld ikke til stede. Årsagen var angiveligt, at han er strandet i Tunesien.
Yahya Hassans farfar, Mouhammed Hassan, var i sagens natur følelsesmæ­ssigt påvirket ved sit barnebarns begravelse. Yahya Hassans far var til gengæld ikke til stede. Årsagen var angiveligt, at han er strandet i Tunesien.
 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Vores mest hyldede digter i nyere tid, Yahya Hassan, blev begravet i går.
FOTO: FINN FRANDSEN Vores mest hyldede digter i nyere tid, Yahya Hassan, blev begravet i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark