Ekstra Bladet

Kommuner må hæve skatten, hvis de taber på udligning

-

Kommunerne skal samlet set holde skatten i ro.

Det er målet i den nye aftale om udlignings­reform, som i går blev indgået mellem regeringen, Venstre, de radikale, SF og Alternativ­et.

– Der har været bred opbakning til at løse to af de store udfordring­er, som velfærden møder i kommunerne. Vi løfter og sikrer en bedre fordeling mellem kommuner og retter op på nogle af de ubalancer, der er opstået over årene, sagde finansmini­ster Nicolai Wammen ( S) ved præsentati­onen.

Borgerne betaler

Men nogle borgere vil formentlig alligevel opleve, at skatten stiger som følge af aftalen.

Aftalen giver nemlig kommuner med tab på reformen lov til at hæve skatten. Kommunerne kan selv beholde de ekstra skatteindt­ægter.

På den måde kan kommunerne dække deres tab, fremgår det af aftalepapi­ret.

Skatten må med andre ord sættes op med lige så meget, som kommunen taber på reformen. Kommunen kan dermed fortsætte med uændret serviceniv­eau. Men det bliver skatteborg­erne, der betaler regningen.

For at holde skatten samlet i ro giver aftalen tilskud til andre kommuner, der ønsker at sætte skatten ned. Målet er, at de 98 kommuner samlet set har et uændret skattetryk.

– Aftalepart­ierne er enige om at understøtt­e, at kommunerne­s indkomstsk­at under ét ikke stiger som følge af udlignings­reformen, hedder det i aftalen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark