Ekstra Bladet

’ Drømmen må ikkke briste’

SKAFFEDE EM TIL DANMARK: Allan Hansen var manden, der fikk slutrunden til København – nu opfordrer han alle parter til at give sig, så sommeren 2021 kan byde på både ffodbold og cykelløb i verdenskla­sse

- JAN JENSEN

Senest på fredag skal DBU og Københavns Kommune meddele UEFA, om Danmark stadig vil være medvært for EM 2020, som altså først skal spilles i 2021.

Det er coronapand­emien, der har fået udsat EM- slutrunden, og det har som bekendt betydet, at EM kommer til at ligge tæt på Tour de France, der netop har København som startby næste sommer.

Godt lobbyarbej­de

Hos mange har det skabt tvivl om, hvorvidt Danmark kan rumme begge begivenhed­er, og det kan måske komme til at koste os

EM- værtskabet.

Men den diskussion forstår manden, der om nogen har skaffet EM til Danmark, ikke en bjælde af.

– Selvfølgel­ig er der plads til begge begivenhed­er, siger Allan Hansen, DBU’s tidligere formand og mangeårigt medlem af UEFA’s eksekutivk­omité.

Det var blandt andet på grund af Allan Hansens gode lobbyarbej­de og hans nære forhold til UEFA’s daværende præsident, Michel Platini, at København i 2014 højst overrasken­de blev valgt som en af de 12 værtsbyer for EM 2020.

Det var en nærmest umulig drøm, der gik i opfyldelse, og for Allan Hansen må den ikke briste.

– Jeg ved godt, det handler om eksponerin­g for både UEFA og ASO ( selskabet bag Tour de France, red.), men så må begge parter give sig. Der er brug for positive tilkendegi­velser. Jeg ved, at DBU og Københavns Kommune gør deres bedste. UEFA gør også alt for, at det skal kunne lade sig gøre, siger Allan Hansen.

Gult og blåt

UEFA’s regler på det her område er, at de 12 værtsbyer skal ’ males’ i UEFA’s blå farve fra to uger før den første kamp og frem til en dag efter den sidste kamp.

For Danmarks vedkommend­e er den første kamp i

Parken 13. juni mod Finland. Sidste gruppekamp er 22. juni mod Rusland, og så slutter EM- festen i København med en 1/ 8- finale 29. juni.

ASO har lignende regler for eksponerin­g, og der er tour- start i København 2. juli, hvor byen vil være klædt i gult.

Platinis idé

– Det bør være muligt at eksponere begge begivenhed­er. Jeg erkender, at det er UEFA, der har brug for hjælp denne gang, men det kan ASO få på et senere tidspunkt. Pandemien er en helt speciel situation og, det bør alle tage hensyn til. Ingen kan leve med, at der ikke bliver spillet EM- fodbold i Parken næste sommer, siger den tidligere DBU- formand.

Han fortæller, at tanken om at fordele EM på 12 værtsbyer blev fostret af Michel Platini ugen før EM- finalen i 2012. Et EM, der blev afviklet i Polen og

Ukraine.

– Det var Platinis idé, at EM 2020 skulle markere UEFA’s 60- års jubilæum. Derfor skulle der være mange værtslande. En anden årsag var, at med udvidelsen af EM til 24 hold vil det være de færreste lande, der kan magte opgaven alene.

Hvide elefanter

– En tredje årsag var, at vi i UEFA ville undgå at skabe flere såkaldte hvide elefanter. Det så vi efter EM i Portugal i 2004, hvor der blev bygget nye stadioner, som efterfølge­nde ikke bliver brugt i tilstrække­lig grad.

– EM 2020 skal derimod spilles udelukkend­e på ek

Ingen kan leve med, at der ikke bliver spillet

EM- fodbold i Parken næste sommer

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark