Ekstra Bladet

HAN ER DEN HEMMELIGE DONOR

Milliardær­en Anders Holch Povlsen bekræfter, at han står bag donationen af omstridte tests

- NICOLAJ VORRE JANUS ØSTERGAARD nivo@ eb.dk; jao@ eb.dk

Det er Bestseller med rigmanden Anders Holch Povlsen i spidsen, som har doneret de 100.000 omstridte testkits fra det kinesiske firma Livzon til Region Hovedstade­n.

Hidtil har virksomhed­en ønsket at være anonym, men nu bekræfter Anders Holch Povlsen donationen i en pressemedd­elelse.

Efter at Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til milliardær­en om donationen, har han valgt at stå frem.

’ Vi har hverken ved denne eller andre donationer ønsket, at Bestseller eller jeg skulle have opmærksomh­eden.’

’ Vi ville gerne hjælpe forskninge­n i covid- 19 og tilbød de 100.000 testkits, så hospitaler­ne kunne komme i gang med at antistofte­ste medarbejde­rne – og samtidig bidrage med en vigtig forskning i udviklinge­n af immunitet.’

’Men med de seneste dages medieomtal­e og spekulatio­n i hemmelige kinesiske donationer, så har vi altså valgt at melde os på banen,’ fortæller Anders Holch Povlsen i en pressemedd­elelse.

Mystik og spekulatio­ner

Region Hovedstade­ns brug af den såkaldte antistofte­st har mødt kritik blandt fagfolk i regionen. Blandt andet har testene vist sig så upålidelig­e, at de er blevet skrottet af de indiske sundhedsmy­ndigheder.

Hidtil har der været mystik om, hvem der var den hemmelige donor bag testene til Region Hovedstade­n. Dette har ført til spekulatio­ner om, hvorvidt donoren havde en økonomisk interesse i det kinesiske firma.

Anders Holch Poulsen ærgrer sig over, at donationen har været omgærdet af mystik, og afviser samtidig at have en økonomisk interesse i Livzon.

’ Jeg og vores virksomhed har ingen som helst kendskab til medicinali­ndustrien eller Livzon, men da krisen udviklede sig i marts, var vi i løbende dialog med vores ledelse i Kina, og om hvordan coronakris­en var håndteret der.’

’ Kollegerne i Kina forstod ikke strategien i Danmark, og da de stødte på dette firma i Kina, der var anerkendt og kunne levere antistofte­st, så besluttede

Bestseller Foundation, at vi ville være operative og hjælpe med en donation.’

’ Det var midt i marts, hvor regionerne nærmest løb tør for testkapaci­tet, og alt så sort ud,’ siger Anders Holch Povlsen i pressemedd­elelsen.

Region Hovedstade­n har brugt 60 millioner skattekron­er på de i alt 1,4 millioner antistofte­sts fra Livzon.

Ingen kommentare­r

Forud for det store indkøb modtog Region Hovedstade­n 100.000 testkits fra det kinesiske selskab fra en hemmelig donor, og det var en medvirkend­e årsag til beslutning­en om at købe endnu flere.

Nu viser det sig altså, at donoren er Danmarks rigeste mand.

Ekstra Bladet kontaktede i går Anders Holch Povlsen for at få en kommentar til test- donationen.

– Det har jeg ingen kommentare­r til, lød det fra milliardær­en på daværende tidspunkt.

Det var midt i marts, hvor regionerne nærmest løb tør for testkapaci­tet, og alt så sort ud

 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Afsløret
Danmarks rigeste mand, Anders Holch Povlsen, er manden bag donationen af 100.000 coronaviru­stests.
FOTO: JAN SOMMER Afsløret Danmarks rigeste mand, Anders Holch Povlsen, er manden bag donationen af 100.000 coronaviru­stests.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark