Ekstra Bladet

Bombe lagde pizzeria i ruiner

Sprængning­en bragte folk i fare, og de tiltalte risikerer op til livsvarigt fængsel

- JAN SØGAARD js@ eb.dk

Motivet er stadig ukendt, flere gerningsmæ­nd er på fri fod, men nu er tre unge på 19, 20 og 23 år tiltalt for den voldsomme bombespræn­gning af et pizzeria på Jyllingeve­j i Vanløse 18. september sidste år klokken 05.40 om morgenen.

Pizza 73 blev lagt i ruiner ved eksplosion­en, men ingen kom til skade. Foreløbigt er de økonomiske skader opgjort til cirka 7,5 millioner kr., fremgår det af anklageskr­iftet mod de tiltalte.

Bomben – der formentlig bestod af en større mængde dynamit – blev transporte­ret til stedet i en Mercedes af de tre unge, lyder tiltalen.

Farlig sprængning

På stedet kastede de en brosten gennem ruden til Pizza 73, og derefter anbragte de bomben i døråbninge­n og bragte den til sprængning.

Der var ingen mennesker i bygningen, som også rummer en frisør og en lægekonsul­tation.

Men i bygningen overfor lå beboere og sov. Sprængning­en var så kraftig, at der også skete skader på de omliggende bygninger og et busstoppes­ted.

9. december sidste år gennemført­e Københavns Politi en aktion, hvor fem unge mænd blev anholdt for bombespræn­gningen. To blev løsladt, mens de tre nu tiltalte blev varetægtsf­ængslet.

Ifølge anklageskr­iftet er en eller flere medgerning­smænd ikke blevet identifice­ret, så politiet er sikre på, at de tre tiltalte ikke handlede alene.

De tre tiltalte er ikke bandemedle­mmer, og politiets teori dengang om, at sprængning­en var relateret til bande- miljøet, er ikke blevet underbygge­t.

Motivet ukendt

Ifølge seniorankl­ager Line Steffensen er motivet til sprængning­en ikke klarlagt.

– Der var tale om en voldsom eksplosion, og der er anvendt en større mængde sprængstof. Under retssagen vil der blive fremlagt en erklæring om farlighede­n af sprængning­en, siger Line Steffensen.

Anklagemyn­digheden har taget de tunge paragraffe­r i brug mod de tre tiltalte, der risikerer meget hårde straffe.

Tiltalen er rejst efter straffelov­ens bestemmels­er om besiddelse af eksplosivs­toffer under særligt skærpende omstændigh­eder og for sprængning, hvor menneskeli­v har været i fare, § 183 stk. 2. Den har en strafferam­me på fængsel på livstid.

Alle tre tiltalte sig skyldige.

Den 19- årige er også tiltalt for besiddelse af 107 gram kokain, der blev fundet på en adresse i Brøndby, og for besiddelse af et knojern og anabolske steroider.

Retssagen på otte dage er berammet til 2. december og varer til 15. januar næste år. nægter

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Der skete skader for omkring 7,5 millioner kroner ved eksplosion­en, der lagde Pizza 73 i ruiner. Det var en velplanlag­t sprængning, mener politiet. Men motivet er stadig ukendt.
FOTO: KENNETH MEYER Der skete skader for omkring 7,5 millioner kroner ved eksplosion­en, der lagde Pizza 73 i ruiner. Det var en velplanlag­t sprængning, mener politiet. Men motivet er stadig ukendt.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark