Ekstra Bladet

HVIS I RØRER PÅ JER, SKYDER JEG JER

Bandebosse­n Hemin Dilshad Saleh skal for retten i to dramatiske sager. I den ene ventes han at tilstå

- LINETTE KRØGER JESPERSEN linette@ eb.dk

Der tegner sig et billede af, at det var en nøje planlagt og kynisk befrielses­aktion, da det fremtræden­de bandemedle­m Hemin Dilshad Saleh 19. november sidste år flygtede fra retspsykia­trisk afdeling i Slagelse med hjælp fra kumpaner med tilknytnin­g til NNVbanden.

Den spektakulæ­re flugt, der involvered­e skydevåben skjult i en bradepande­kage pyntet med glasur og flødeskum, bliver behandlet i detaljer, når Retten i Næstved på torsdag indleder straffesag­en.

Truet på livet

Syv mænd og en eller flere ukendte medgerning­smænd var ifølge tiltalen med i planlægnin­gen og udførelsen af flugten med hver deres specifikke roller, som er gengivet i anklageskr­iftet. Hele fire biler var involveret i aktionen.

Tilbage står sagens ofre. Fire ansatte fra den retspsykia­triske afdeling, der pludselig måtte kigge ind i mundingen på et skydevåben, mens de blev truet på groveste vis.

Ifølge tiltalen afgav den 24- årige bandeleder et skud, hvorefter han rettede våbnet mod to af de ansatte og sagde: ’ Kom ikke nærmere, ellers skyder jeg. Hvis I rører på jer, skyder jeg jer’ og pegede på den enes hoved med våbnet og råbte: ’ Hvis du trykker på alarmen, så skyder jeg dig.’

Endelig holdt han ifølge tiltalen et skydevåben mod den ene ansattes hoved og råbte: ’ Jeg skyder!’

Fælles planlægnin­g

Selvom det ifølge tiltalen kun var den 18- årige D., der kom ind til den berygtede surrogatfa­nge med to skydevåben gemt i en flødeskums­kage og truede sig ud i friheden med Hemin Dilshad Saleh, er alle syv tiltalt for at have udført befrielsen i forening og efter forudgåend­e aftale eller fælles forståelse.

– Det vil være min påstand, at alle de i alt syv tiltalte er lige strafværdi­ge i forhold til det her, siger specialank­lager Skipper Pelle Falsled, der møder som anklager i sagen.

Tre af de tiltalte sad i to følgebiler, en Opel Insignia og en Mercedes, mens en 23- årig mand ifølge tiltalen sad bag rattet i den BMW, der kørte den 18- årige til den retspsykia­trisk afdeling og kørte ham og Hemin Dilshad Saleh væk fra stedet igen efter flugtaktio­nen, hvorefter de skiftede over i en VW Polo, der blev ført af en femte mand.

Ikke ægte våben

Det fremgår af anklageskr­iftet, at de to skydevåben, der blev brugt ved befrielsen, var en gaspistol og en gasrevolve­r isat løsskudspa­troner. Det har stor betydning for en eventuel straffasts­ættelse.

– Det er ikke sikkert, at det har haft en særlig stor betydning for dem, der er blevet truet med pistolerne, fordi deres dødsangst har været den samme, men det har strafmæssi­gt en stor betydning, forklarer Skipper Pelle Falsled.

Hvis der havde været tale om ægte skydevåben, ville det koste en minimumsst­raf på to års fængsel alene for besiddelse­n af våbnene. Der forventes dom i sagen 20. maj.

Hemin Dilshad Salehs forsvarer, Louise Traberg Smidt, oplyser, at hun p. t. ikke har nogen kommentare­r til sagen.

Det vil være min påstand, at alle de i alt syv tiltalte er lige strafværdi­ge

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Nøje planlagt aktion
Politiet satte straks en større menneskeja­gt og efterforsk­ning i gang efter fangeflugt­en fra den psykiatris­ke afdeling ved Slagelse Sygehus.
FOTO: PER RASMUSSEN Nøje planlagt aktion Politiet satte straks en større menneskeja­gt og efterforsk­ning i gang efter fangeflugt­en fra den psykiatris­ke afdeling ved Slagelse Sygehus.
 ?? POLITIFOTO ?? Hemin Dilshad Saleh var efterlyst i to måneder, før han blev anholdt igen.
POLITIFOTO Hemin Dilshad Saleh var efterlyst i to måneder, før han blev anholdt igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark