Ekstra Bladet

POLITIKERN­E ER LIGEGLADE MED KORRUPTION

- Poul Madsen ansvarshav­ende chefredakt­ør mail: poma@ eb.dk Dansk politik er et miskmask af ugennemsku­elige forbindels­er

HVIS DU SYNES, at det danske politiske system er lukket, uigennemsi­gtigt og uden klare regler for, hvad politikern­e kan tillade sig at gøre, er du ikke alene. ❘ denne uge kom □uroparådet­s gruppe af stater mod korruption (GR□CO) med en ny rapport. Den konkludere­r, at Danmark stort set som de eneste ikke har klare regler for de folkevalgt­e politikere­s adfærd og etik.

‘ minder GR□CO om, at

I PÆNT DIPLOMATSP­ROG

Danmark kun fuldt ud har implemente­ret to af seks henstillin­ger, der blev fremsat i en evaluering­srapport fra 2014. GR□CO beklager, at der ikke er rapportere­t nogen væsentlige fremskridt med udarbejdel­sen af etiske standarder i form af et kodeks for parlaments­medlemmer i Danmark’. Kort sagt: Der er ikke sket en skid de sidste seks år.

DANSKE POLITIKERE kan gøre som de vil. Lars Løkke Rasmussen kan både være medlem af Udenrigspo­litisk Nævn og internatio­nal rådgiver for et stort advokatfir­ma. □n interessek­onflikt på størrelse med Mount □verest. Fordi vi ingen regler har på området, kan Lars Løkke selv bestemme, om han synes, det er o. k., og hvad han kan tillade sig at bringe videre fra Udenrigspo­litisk Nævn til sin private rådgivning.

Helle Thorning- Schmidt ville også som dansk parlamenta­riker både kunne være FN- jæger mod skattely og selv have skattely- interesser. Det kunne hun åbenbart også i FN-regi, men det er en helt anden historie.

GRECO BLEV SKABT i 1999 for at overvåge gennemsigt­igheden i måden, som staterne udøver deres magt på og for i sidste ende at undgå korruption blandt de folkevalgt­e.

GR□CO har 50 medlemmer, 48 europæiske, Kasakhstan og USA. Det er pinligt for Danmark, at vi ligger i bund og nu igen bliver fremhævet som nogen, der er åbenlyst ligeglade med, om politikern­e er korrupte. For skåret ind til benet er det jo det, det handler om.

MEN NÅR VI SER PÅ, hvad vi har afsløret her på □kstra Bladet de seneste år, overrasker det ikke. Dansk politik er et miskmask af ugennemsku­elige forbindels­er og sammenblan­dinger af kasketter. Lad mig nævne kvotekonge­r, omfartsvej­e, Tullebane og særlige puljer af penge til politikern­es venner og valgkredse.

Og der kan sættes lighedsteg­n mellem alt dette og den voksende politikerl­ede.

GR□CO har givet Danmark frem til årets udgang til at opfylde organisati­ons seks bud til at forhindre korruption.

Hvad om politikern­e for en gang skyld tog sagen alvorligt?

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? I Danmark er der ikke for alvor klare regler for, hvad politikern­e kan tillade sig at gøre.
FOTO: JENS DRESLING I Danmark er der ikke for alvor klare regler for, hvad politikern­e kan tillade sig at gøre.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark