Ekstra Bladet

Den radikale blindgyde

- Hans Engell

så meget det, han sagde. Det DET VAR IKKE var måden, han sagde det på.

De radikales leder, Morten Østergaard i et indebrændt og ekstremt kritisk interview i Politiken, hvor han torsdag betegnede forholdet mellem S og R som ’ en historisk stor kløft’.

Det er ikke mindst udlændinge- og retspoliti­kken, som skiller. Men også tonen mellem de to partier er hård. Se bare på de sociale medier, hvor der udkæmpes verbale kampe mellem radikale og socialdemo­krater, som rent sprogligt befinder sig i den hårde afdeling – og det selv med ministre ved tangentern­e. Opgøret mellem S og R er ikke for børn.

’ Der er en politisk og ideologisk forskel, som er tydeligere nu, end den har været i de seneste årtier’, sagde Morten Østergaard og føjede til, at der også på et personligt plan hos R opleves ’ et underskud og et nag’ i S rettet mod de radikale.

fuldstændi­g ret i. ForholOG DET HAR HAN det mellem S og R befinder sig på et virkeligt lavpunkt. De radikale kan ikke lide Mette Frederikse­n og hendes regering. De kan ikke lide tonen fra en stribe socialdemo­kratiske overfald på radikale markeringe­r, og de føler sig skidt behandlet i forhandlin­gslokalern­e.

Og de negative følelser er stærkt gengældt.

oplever S- politikern­e, PÅ DEN ANDEN SIDE at de radikale er mere besværlige end hele opposition­en tilsammen. I aktuel politik i Danmark udgør de radikale i virkelighe­den den eneste reelle opposition. De blå partier gør ikke livet farligt for regeringen og som den aftrædende presse- og kampagnech­ef i Dansk Folkeparti, den magtfulde Søren Søndergaar­d, konstatere­de i går, findes der i realiteten slet ingen blå blok. Alle kæmper i forskellig­e retninger.

er det anderledes. MEN MED DE RADIKALE

Og de er trods alt regeringen­s ’ støttepart­i’. I hvert fald i navn.

Den ’ historiske kløft mellem S og R’, som Morten Østergaard taler om, er bare ikke så historisk. I 10 år støttede de radikale borgerlige regeringer under Poul Schlüters ledelse, og S var rasende. Den radikale Niels Helveg Petersen var den direkte årsag til, at den populære S- formand, Svend Auken, måtte bide i græsset som statsminis­terkandida­t. Samarbejde­t i Nyrup- regeringen var bestemt ikke uden problemer. Socialdemo­kraterne var indimellem ved at blive sindssyge over Marianne Jelved.

i dag, at da ThorningOG MANGE GLEMMER regeringen gik af, var der internt i Socialdemo­kratiet en nærmest hadefuld stemning over den arrogante radikale Margrethe Vestager, som Thorning skænkede den EU-kommissærp­ost, hun gerne selv ville have haft om muligt. Så kom Morten Østergaard til, og i S vejrede man morgenluft. MØ havde som minister og radikal nummer to været lettere at omgås end den kolde Vestager. Det viste sig så at være en fejlvurder­ing. Forholdet mellem de to partier faldt tilbage i de gamle riller. Næsten værre end før.

Ved valget i 2015 tabte R 175.000 vælgere og ni mandater – plus regeringsm­agten. Og hos S var opfattelse­n entydigt, at de radikales benhårde afvisning af bl.a. at lempe dagpengere­glerne, kostede regeringsm­agten. Det hold, der i dag styrer den socialdemo­kratiske regering, forlod ministerpo­sterne med den faste overbevisn­ing, at de aldrig ville sidde i regering med R igen.

DET, da Mette Frederikse­n OG SÅDAN BLEV forrige grundlovsd­ag meddelte, at R var ude. Hun gik efter en ren S- regering. Siden har stemningen været på et lavpunkt. For selv om S og R stadig kan lave meget politik sammen, så får de radikale ikke længere den positive særbehandl­ing, som partiet altid har følt var deres særlige ret.

Men det behøver S-regeringen ikke. Og det er præcis Morten Østergaard­s problem. Han arbejder i en blindgyde. R kan ikke vælte Frederikse­nregeringe­n, og han har ikke noget alternativ med de blå. Uanset hvor meget Morten Østergaard og Jakob Ellemann fletter fingre, giver det ikke flertal. De mangler 20 mandater, selv om VK og R skulle finde sammen. Men Morten Østergaard kan gøre livet surt for Mette Frederikse­n, hvis R går sammen med de blå på en række punkter, der nok generer regeringen, men ikke bringer den til fald.

omkring lejeregule­FORRIGE UGES FORLØB ringsloven, hvor DF overhalede de radikale indenom, fortæller hele historien. Og når Morten Østergaard i Politiken udvælger arbejdsmar­ked, EU og erhvervspo­litik som de tre områder, hvor R i særlig grad kan samarbejde med V, så peger han samtidig på tre politikomr­åder, hvor DF står tættere på S end på R og V.

Så konklusion­en for de radikale er: Det kan godt være, Morten Østergaard oplever en historisk afgrund mellem S og R. Han kan bare ikke rigtig bruge det til noget medmindre han tør vælte regeringen. Og det vil først være ’ historisk’, hvis de radikale tør vælte en S-regering f.eks. på finanslove­n.

’Opgøret mellem S og R er ikke for børn’

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? De radikale kan ikke lide Mette Frederikse­n og hendes regering, skriver Hans Engell.
FOTO: JENS DRESLING De radikale kan ikke lide Mette Frederikse­n og hendes regering, skriver Hans Engell.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark