Ekstra Bladet

Livsfarlig­e krystaller: Hjerneskad­er og rådne tænder

-

Sagen om knap fire kilo metamfetam­in er stor efter danske forhold, fordi det farlige stof hidtil ikke har været udbredt i Danmark.

– Det er ikke noget, vi ser ofte. Mig bekendt har vi ikke tidligere haft et beslag i denne størrelse, siger politiinsp­ektør Torben Svarrer, Særlig Efterforsk­ning Øst, der efterforsk­er sagen.

Ifølge ’ Europæisk narkotikar­apport 2018’ var der 9000 beslaglægg­elser i EU af metamfetam­in i en samlet mængde på 500 kilo – langt mindre end amfetamin og kokain.

Alene i Danmark blev der beslaglagt 378 kilo amfetamin i 2018. Samme år blev der kun beslaglagt 0,57 kilo metamfetam­in i krystaller og 3,29 kilo i pulverform.

Metamfetam­in er et syntetisk fremstille­t centralsti­mulerende stof, som er langt stærkere, dyrere, farligere og mere vanedannen­de end amfetamin. Ifølge EU- rapporten produceres det primært i Belgien, Holland og Polen og i mindre omfang i de baltiske lande og Tyskland.

Udbuddet er stigende

De seneste ti år er udbuddet af metamfetam­in steget i Europa, men er stadig langt mindre end amfetamin.

Metamfetam­in har i mange år været et kæmpe problem i USA, hvor det kaldes Crystal Meth eller ICE, når det fås i krystallis­eret form. Det kan købes som piller, pulver eller krystaller.

Produktion­en i små illegale laboratori­er er også farlig, fordi der bruges meget brandfarli­ge stoffer, der kan føre til eksplosion­er.

Misbrug øger risikoen for hjerneblød­ning, blodprop i hjertet og hjerterytm­e- forstyrrel­ser. Et almindelig­t fænomen er ’meth mouth’, hvor tænderne rådner. Langsigtet får man hjerneskad­er, der går ud over følelser og hukommelse, svær angst og depression­er.

js

 ?? FOTO: AP ?? Metamfetam­in er stadig sjældent i Danmark. Stoffet er farligere og mere vanedannen­de end almindelig amfetamin. Her er det i krystalfor­m.
FOTO: AP Metamfetam­in er stadig sjældent i Danmark. Stoffet er farligere og mere vanedannen­de end almindelig amfetamin. Her er det i krystalfor­m.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark