Ekstra Bladet

Vigtigt med faste rutiner

-

Selv om det anbefales at spise morgenmad, så kan kroppen godt vænne sig til først at spise senere på dagen. Det fortæller professor, dr. med. og læge Arne Astrup til Ekstra Bladet.

– De fleste har et slags indbygget ur, der gør, at kroppen har brug for morgenmad for simpelthen at kunne præstere fysisk og mentalt, men nogle voksne, der over tid har vænnet kroppen til ikke at spise morgenmad, fungerer ganske fint alligevel. Det handler om rutine, siger Arne Astrup.

– Når man har fastet en hel nat, forbrænder kroppen fedt fra fedtdepote­rne. Hjernen derimod forbrænder ikke fedt, men udelukkend­e sukker, og den har derfor brug for kulhydrate­r, som den blandt andet henter fra depoterne i leveren. Når man spiser morgenmad, slår kroppen meget hurtigt over på at forbrænde sukker og kulhydrate­r fra maden og fylder igen depoterne i vores lever og muskler op, siger Arne Astrup og tilføjer:

– Personer, der konsekvent ikke spiser morgenmad, har vænnet kroppen til at have nok kulhydrate­r i deres lever til at forsyne hjernen indtil frokost.

Han fastslår, at han stadig anbefaler et fast, dagligt morgenmålt­id.

ARNE ASTRUP PÅPEGER vigtighede­n i, at rutinen overholdes. Det nytter altså ikke at skifte frem og tilbage mellem at spise og undlade at spise morgenmad, da hjernen og kroppen da vil lide, de dage man ikke får morgenmad.

Han understreg­er desuden, at snakken er en helt anden, når det gælder vores børn:

– Børn og unge i voksealder­en bruger flere kalorier og næringssto­ffer end voksne, og det gør, at kroppen kan have svært ved at følge med. De har derfor brug for energien i morgenmade­n, da hjernen ellers kan blive underforsy­net med kulhydrate­r, hvilket kan gå ud over indlærings­evnen. Vi ved, at børn, der ikke spiser morgenmad og desuden er inaktive, klarer sig dårligere i skolen.

 ?? JOACHIM ADRIAN/ RITZAU SCANPIX FOTO: ?? Læge Arne Astrup opfordrer til faste morgenruti­ner – og der skal helst indgå noget spiseligt.
JOACHIM ADRIAN/ RITZAU SCANPIX FOTO: Læge Arne Astrup opfordrer til faste morgenruti­ner – og der skal helst indgå noget spiseligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark