Ekstra Bladet

FLERE FORBYDER ENERGIDRIK­KE TIL BØRN

Lokale købmænds initiativ bliver støttet af Hjertefore­ningen, der er fortalere for et forbud

- TEKST: CHRISTIAN AMBÆK

Flere forhandler­e af energidrik­ke forbyder nu salget til børn. Og det er ikke nogen dårlig idé, vurderer lægen Peter Qvortrup Geisling.

Igen er der tale om en lokal købmand, der har lavet et forbud i stil med det, Allan Kring Bülow gjorde i sin forretning Min Købmand i Daugård ved Vejle i sidste uge.

Købmanden Ronnie Brokholm Olesen i Løvel ved Viborg har nemlig også forhindret de helt unge i at købe de sukkerrige drikke.

– Det er helt åndssvagt, der ikke er en vejledende aldersgræn­se, som vi kender fra alkohol for eksempel, siger han til Ekstra Bladet.

MANDAG SKREV

han et opslag på Facebook, hvor han gjorde det klart, at det også i hans forretning vil være slut med køb af energidrik­ke for de unge.

– Selvom vi går glip af rigtig gode salg, så kan vi være med til at sætte et eksempel, siger Ronnie Brokholm Olesen.

– Vi har nemlig et ansvar, når vi sælger sådan et produkt, tilføjer han.

HJERTEFORE­NINGEN STØTTER

op om initiative­t, som købmændene har stablet på benene.

– Vi er fortalere for et forbud mod salg af energidrik til børn og unge under 18. Dét kombineret med andre værktøjer, der gør det vanskelige­re for børn og unge at købe energidrik­ke, siger Natasha Selberg, der er ernæringsf­aglig seniorkons­ulent ved Hjertefore­ningen.

– Man kunne eksempelvi­s placere dem ved alkoholen i stedet for ved læskedrikk­ene. Eller lave mindre dåser mere udbredte.

Natasha Selberg lægger vægt på, at der ikke skal meget til, før børn og unge mærker bivirkning­er. De får let for meget koffein, og deres kroppe og hjerner, som er under udvikling, er mere følsomme over for koffeinen.

Bivirkning­erne kan ifølge Natasha Selberg og Hjertefore­ningen spænde fra blandt andet hjertebank­en og angst til trykken for brystet og uregelmæss­ig hjerterytm­e og blodtryksf­orhøjelse, hvis energidrik indtages i for store mængder. Børn og folk med hjerteprob­lemer skal være særligt varsomme med deres indtag af energidrik­ke.

 ?? FOTO: PRIVATFOTO/ALLAN KRING BÜLOW ?? Flere forretning­er har efterhånde­n forbudt børn at købe energidrik­ke. Her er det Allan Kring Bülow i sin forretning i Daugård ved Vejle.
FOTO: PRIVATFOTO/ALLAN KRING BÜLOW Flere forretning­er har efterhånde­n forbudt børn at købe energidrik­ke. Her er det Allan Kring Bülow i sin forretning i Daugård ved Vejle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark