Ekstra Bladet

Har kastet sig over maleriet

Jussi Adler Olsen har til dels skiftet pennen ud med pensel og lærred

- ANNE- METTE GREGERS SIMMEL amgr@ eb.dk

Danmarks ukronede krimikonge, 69- årige Jussi Adler Olsen, er ved at udforske nye kunstneris­ke sider af sig selv.

Tirsdag aften blev han portrætter­et i DR- programmet ’ Danmarks bedste portrætmal­er’, og her fik han kort nævnt, at han selv er begyndt at forsøge sig som billedkuns­tner.

– Det er noget, jeg startede på tidligere på året. Jeg maler meget monokromt og med spartel, og det er helt sikkert noget, jeg vil fortsætte med, fortæller han og tilføjer, at han faktisk i folkeskole­n fik karakteren 13 i tegning.

Dermed er han gået i hustruen, Hannes, fodspor. Hun er profession­el billedkuns­tner og i årevis har parret skabt deres respektive værker i samme arbejdsrum.

– Mine værker er mere figurative. Hannes værker er mere abstrakte og vovede. Min teknik går i en anden retning, men hun har inspireret mig super meget. Jeg maler mest mennesker set bagfra. Jeg gider ikke male ansigter. Lige nu arbejder jeg på et værk, hvor en kvinde læner sig op ad en disk. Jeg synes, det er en stor fornøjelse at male, siger han og fortæller, at hustruen på grund af rygproblem­er ikke har kunnet arbejde så meget med maleriet som tidligere.

– Er du klar til at vise dine værker frem?

– Ikke lige nu, og det er heller ikke noget, jeg planlægger at skulle leve af. Måske skal noget på et tidspunkt bortauktio­neres til et godt formål, siger Jussi, der, da Ekstra Bladet fanger ham på telefonen, befinder sig på en gade i Amsterdam.

Her er han ved at lave pr for sin seneste og ottende roman i serien om ’ Afdeling Q’, ’ Offer 2117’, der om få uger formentlig vil ligge under adskillige juletræer.

Han har lovet læserne ti bind, og arbejdet på det niende er så småt i gang.

– Til januar tager jeg nogle uger alene til Barcelona for at skrive, siger forfattere­n, der har en ’skrivehule’ i den spanske by.

En ny kærlighed

Inden da skal der holdes familiejul. Og i år bliver det noget ganske særligt.

Jussi Adler Olsen blev nemlig farfar i sommer, og han er ganske forgabt i Ellie, som den lille pige hedder, og følger hendes udvikling nøje.

– Jeg har en aftale om, at jeg får sendt billeder af hende hver dag, og så sender jeg et tilbage af, hvad jeg laver. Det bliver svært at undvære hende, når jeg er i Spanien.

Jeg synes, det er en stor fornøjelse at male

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Jussi Adler Olsen med hustruen, Hanne, der er profession­el billedkuns­tner.
FOTO: LINDA JOHANSEN Jussi Adler Olsen med hustruen, Hanne, der er profession­el billedkuns­tner.
 ?? FOTO: BO CHRISTENSE­N / MASTIFFTV ?? Jussi Adler Olsen sad model, da der tirsdag var semifinale i DR- programmet ’ Danmarks bedste portrætmal­er’.
FOTO: BO CHRISTENSE­N / MASTIFFTV Jussi Adler Olsen sad model, da der tirsdag var semifinale i DR- programmet ’ Danmarks bedste portrætmal­er’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark