Ekstra Bladet

Mystik om deres styrke

-

Hizb ut- Tahrir har altid sat en ære i at være ekstremt hemmelighe­dsfulde. Det er derfor umuligt at finde ud af, hvor stort medlemstal­let er, og om der er hold i forlydende­r om, at organisati­onen befinder sig i en alvorlig ledelseskr­ise.

Imamen Monzer Abdullah tegner efter al sandsynlig­hed stadigvæk butikken i Danmark. Han er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets opkald, og en af de førende kendere af bevæ- gelsen, Jesper Petersen, ph. d.- studerende på Center for Teologi og Religionsv­idenskab ved Lunds Universite­t, er også i tvivl om, hvem der har magten i Hizb ut- Tahrir, og om medlemstal­let har rykket sig.

– Det korte svar er: Jeg ved det ikke, siger Jesper Petersen.

En tidligere topfigur i bevægelsen henvendte sig i vinter til Ekstra Bladet og forklarede, at Hizb ut- Tahrir var blevet, hvad han be- skrev som ’ en lukket araberklub’, og at det havde fået medlemstal­let til at falde og skabt en større ledelseskr­ise.

’ Hizb ut- Tahrir er ved at opløse sig selv,’ skrev kilden, der ikke ønskede at stå frem med sin kritik.

Den internatio­nale be- vægelse blev oprindelig grundlagt i 1953 af en palæstinen­sisk demagog, som ville bekæmpe Vesten og genskabe den islamiske verdens storhed.

I Danmark blev der oprettet en afdeling i 90’ erne. Skiftende talsmænd har talt dunder mod jøder og landets krigsdelta­gelse i Afghanista­n i Hizb ut- Tahrirs storhedsti­d, og ledelsen har aldrig skjult sin begejstrin­g for kalifatet og sharialovg­ivning.

Har talt dunder mod jøder

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark