Ekstra Bladet

Tiltale: Ville lave bombe ud af 17.460 taendstikk­er

-

Ifølge anklagemyn­digheden var den 31-årige mand ikke alene om at planlaegge terrorhand­lingen, hvor tilfaeldig­e mennesker skulle draebes med kniv og bombesprae­ngninger.

Der var tre gerningsma­end. En af dem var en 22årig syrer ved navn Dieab Khadigah, der tilbage i 2017 blev idømt seks år og seks måneders faengsel ved retten i sydtyske Ravensburg for et planlaegge det terrorangr­eb, som den 31-årige syrer nu også er anklaget for.

Taendstikm­anden

Den 31-årige syrer skulle i følge tiltalen sammen med den ukendte gerningsma­nd have anmodet Dieab Khadigah om at fremskaffe 17.460 taendstikk­er, 17 batterier, seks walkie-talkier, en aeske fyrvaerker­i – alt sammen med hensigt om at fremstille en bombe, samt to store køkkenkniv­e.

De tre skulle mødes på Københavns Hovedbaneg­ård 19. november 2016, hvorefter de skulle udføre angrebet. De nåede dog aldrig så langt.

Islamisk Stat

Samme dag blev Dieab Khadigah i Rødby naegtet indrejse i Danmark, fordi hans papirer ikke var i orden, og han blev sendt retur til Tyskland. Her blev han anholdt af tysk politi, der i hans rygsaek fandt remedier til det, man formodede var et planlagt terrorangr­eb.

I retten i Tyskland blev der senere dokumenter­et korrespond­ance mellem den dømte og Islamisk Stat, hvor han erklaerede sig villig til at begå drab.

Der blev fundet afskedsbre­ve og bombeopskr­ifter på hans telefon, og formodning­en er, at angrebet i København skulle vaere et selvmordsa­ngreb.

Tiltalte har vaeret varetaegts­faengslet siden 22. december 2017.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark