Ekstra Bladet

Anklaget i Sverige

- Jt@eb.dk

Han fortalte, at han havde gået på universite­tet i Syrien, og at han havde taget et makeupkurs­us og senere blev ansat som makeuparti­st i et fransk makeupfirm­a.

Soldat og hacker

Anklageren var dog saerligt interesser­et i mandens arbejde i Den Frie Syriske Haer, som tiltalte i en årraekke var tilsluttet.

Her arbejdede han som soldat, men også som elektronis­k hacker.

– Jeg har deltaget i to slag. Jeg er et menneske, jeg er muslim i islamisk tro. Hvis en muslim kaemper mod mig, så har jeg ret til at kaempe tilbage. Det var det første, der fandt sted. I starten var det Islamisk Stat, der kaempede mod os, og vi kaempede tilbage. Det var en borgerkrig, sagde han i sin forklaring i retten.

Sigtet for brandstift­else

Ud over tiltaltes tid som soldat i Syrien var anklageren også interesser­et i hans forhold til shiamuslim­erne. Dette skyldes formentlig, at han tidligere har vaeret tiltalt for brandstift­else i en shiamoské i Sverige. Noget fra den sag vil blive brugt senere i den aktuelle sag i Danmark.

Anklageren spurgte direkte, om han var sunnimusli­m, og til det svarede han klart, ja. Til spørgsmåle­t hvorvidt han havde noget imod shiamuslim­er, var han mere tøvende.

– Jeg har vaeret forelsket i en iraker og var det i fem år. Hun var shiamuslim, forklarede han i retten uden at svare på det egentlige spørgsmål og fortsatte:

– Men på et tidspunkt overtog shiamuslim­erne en by på taet på Homs i Syrien. Jeg ved ikke, om du har set videoerne, men de begyndte at halshugge små børn.

Tror på demokrati

Her måtte anklageren igen bryde ind og gentage spørgsmåle­t:

– Har du noget imod shiamuslim­er?

– Ja, jeg kan ikke lide dem, svarede han lettere ophidset og gestikuler­ede med sine arme.

Anklageren spurgte også ind til den islamiske lov sharia og demokrati. Den tiltalte sagde, at han aldrig kunne overholde en sharialovg­ivning, og at han mente, at et demokrati er ’essensen af hele livet’ .

Der forventes dom marts. 5.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark