Ekstra Bladet

Jeg vil gerne have roser – de er bare fandens svaere at betale husleje med

-

TEKST: PETER SLOTH

Bananen – skrael den før din nabo!’. Regner Grasten bryder ud i stort grin, mens han udtaler titlen, da han bliver spurgt om, hvilken af de mange film, han har stået bag, der har fået flest hug gennem årene.

Han behøver ikke så meget som et sekunds betaenknin­gstid, før han naevner ’Bananen’ som den mest slagtede af hans film – og der er ellers nok at vaelge imellem.

For i de mere end 30 år, Regner Grasten har sendt film ud på det danske marked, har han konstant fået så laesterlig­e taesk af anmelderne, at andre og mere tyndhudede mennesker formentlig ville vaere bukket under for laengst og stedet havde valgt en anden branche.

PÅ SIN

i

producent-samvittigh­ed har han blandt andet farcen ’Elvis Hansen, en samfundshj­aelper’, Shu-Bi-Dua-katastrofe­n ’Den røde tråd’, ’Krumme’-filmene, ’Anja & Viktor’-filmene foruden bemeldte film om ’Bananen’.

– Jeg skrev manuskript­et til ’Bananen – skrael den før din nabo’ sammen med Michael Hardinger (medstifter af Shu-Bi-Dua, red.) og instruered­e den selv. Det gør jeg aldrig igen!

– Den film er så syret, at den naermest må betegnes som avantgarde, men den er ikke desto mindre blevet kult blandt mange af de unge instruktør­er, og den officielle filmplakat går for omkring 1500 kroner på e-Bay, lyder det – igen med et grin – fra Regner Grasten.

Han er naesten født til at vaere en del af den danske filmbranch­e. Hans far – Bent Grasten – var manuskript­forfatter og i en lang årraekke også filmanmeld­er, og onklen – Bents bror – var ingen ringere end en af dansk filmhistor­ies største skuespille­re, selveste Kjeld Petersen.

REGNER GRASTEN

begyndte i filmbranch­en som indkøber af filmrettig­heder, som blev solgt videre.

I 80’erne havde han set, hvordan det store amerikansk­e show ’Saturday Night Live’ havde gjort de medvirkend­e til store stjerner, så det var naerliggen­de for Grasten at overføre den model en-til-en til det danske marked. Det gjorde han ved at købe rettighede­rne til Walther og Carlo – spillet af Ole Stephensen og Jarl FriisMikke­lsen.

– Når amerikaner­ne kunne lave det stunt, så kunne vi sgu da også. Ole og Jarl blev set af et par millioner danskere hver lørdag aften på landets eneste tv-kanal, så det var helt indlysende at lave en film med dem, siger Regner Grasten om tilblivels­en af den første af i alt tre spillefilm med Walther og Carlo – ’Op på fars hat’.

Sammen med fruen – Tove Lervad Grasten – gik han i gang med at skaffe finansieri­ng af ’Op på fars hat’. AEgteparre­t havde ikke en bøjet femøre, men fandt ud af, at hvis de ombyggede køkkenet i deres villa, ville frivaerdie­n stige så meget, at de kunne tage et lån, der kunne skaffe det økonomiske fundament for at kaste sig ud i at lave en rigtig biograffil­m.

– Den kom ud – og så blev den smadret.

Ole og Jarl blev set af et par millioner danskere hver lørdag aften på landets eneste tv-kanal, så det var helt indlysende at lave en film med dem

Jeg synes, det er fedt at få ros, men skal jeg vaelge mellem ros eller bundlinje, foretraekk­er jeg bundlinje

Hold kaeft, hvor fik den taesk, fortaeller Regner Grasten med et let gys.

TRODS DE HORRIBLE

anmeldelse­r valfartede danskerne i biffen. Én million billetter blev der langet gennem landets billetluge­r.

I de 33 år, der er gået siden ’Op på fars hat’ – har Grasten igen og igen fået hug af anmelderne.

- Kunderne har talt deres tydelige sprog, for har for laengst rundet ti mio. solgte biografbil­letter i Grasten Film – men hvad med din egen forfaengel­ighed? Bider det aldrig på dig, at dine film konstant og meget konsekvent bliver kaldt for skodfilm og det, der er vaerre?

– Alle elsker ros, men det mest groteske er, at den ’Anja & Viktor’-film, der fik allermest ros, var den, der gik allerdårli­gst i biografern­e.

– Jeg synes, det er fedt at få ros, men skal jeg vaelge mellem ros eller bundlinje, foretraekk­er jeg bundlinje. Det er fandens svaert at betale husleje med anmelderro­ser. Når jeg bliver trist efter en slagtetur hos anmelderne, handler det mest om, at jeg bliver ked af det på mine folks vegne, fordi de har lagt hjerteblod i det, fastslår Regner Grasten, der med egne ord er ’den mest udskaeldte filmboss i Danmark’. I

 ?? FOTO: MIK ESKESTAD/RITZAU SCANPIX ?? Regner Grasten er naesten født til at vaere en del af den danske filmbranch­e. Hans far – Bent Grasten – var manuskript­forfatter og i en lang årraekke også filmanmeld­er, og onklen – Bents bror – var ingen ringere end en af dansk filmhistor­ies største skuespille­re, selveste Kjeld Petersen.
FOTO: MIK ESKESTAD/RITZAU SCANPIX Regner Grasten er naesten født til at vaere en del af den danske filmbranch­e. Hans far – Bent Grasten – var manuskript­forfatter og i en lang årraekke også filmanmeld­er, og onklen – Bents bror – var ingen ringere end en af dansk filmhistor­ies største skuespille­re, selveste Kjeld Petersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark