Ekstra Bladet

Fandenivol­dsk mini-sportsvogn er blevet mere voksen

Suzuki Swift Sport er en både underholde­nde og energisk allround minibil i prisklasse­n omkring 200.000 kroner

- JENS OVERGAARD

Kan det lade sig gøre at få en bil, der både er sjov at køre i, har udstråling, som raekker ud over det saedvanlig­e, og ikke koster spidsen af en jetjager?

Svaret er tre gange ja, hvis du kigger på den nye Suzuki Swift Sport til 225.000 kroner. For de penge får du en sportslig stylet version af miniklasse-modellen fra 2017, som er yderligere opgraderet med en opstrammet undervogn og ikke mindst en 1,4 liters motor på 140 hestekraef­ter.

Der er helt givet fans, som savner tidligere modellers kompromisl­øse og hardcore opsaetning. Men vi synes, at det klaeder den nye Swift Sport, at den er blevet mere afbalancer­et og voksen – uden af den grund at mangle den splint af sjov fandenivol­dskhed og køreglaede, du forventer i en mini-GTI.

De gamle Swift Sport-fans vil måske savne sugemotore­n, som skal have taesk og hyppige gearskift for at komme op i omdrejning­er og levere. Her er turbomotor­en, der topper ved et moment fra 2500-3500 omdrejning­er, mere smooth og nemmere at dosere. I samme ombaering byder Swift Sport på en ukomplicer­et og uforfalske­t tilgang til tingene.

Ganske rap

Helt i tidens ånd er der skraellet nogle kilo af bilen, ligesom momentet er boostet med hele 70 Nm. Det giver en accelerati­on fra 0-100 km/t. på 8,1 sekunder, mens tallene hed 8,7 sekunder i den gamle model. Farten på toppen er 210 km/t. mod tidligere 195 km/t. Og mere behøver du faktisk ikke.

Suzukis teknikere har med sikker hånd opgraderet standardmo­dellen til Sportudgav­en. En lidt mere markant front, der er blevet forsynet med plast i karbonlign­ende look, har føjet fem centimeter til laengden, mens bagenden byder på en stor bagspoiler og diffuser med to afgangsrør.

I kabinen laegger sportssaed­erne linjen med røde kantsyning­er. Fra førersaede­t har du udsigt til et instrument­bord, der på mange områder ligner den klassiske Swift, men byder på et tykt sportsrat og en rød stribe i blank pianolak, der bryder det ellers dystre instrument­bord med hård plast.

De små detaljer som kantsyning­erne, alu-pedaler og displays for olietryk og turboboost giver indtryk af en bil, der er mere end bare et hverdagskø­retøj.

Moderat brøl

Så kører vi. Motoren på 1,4 liter brummer veloplagt og måske en smule underspill­et. På vejen maerker du den opstrammed­e undervogn, for ingeniører­ne har monteret Monroe-daempere og kraftigere kraengning­sstabilisa­torer, der giver et mere fast vejgreb og mindre kraengning i sving.

Selv om vi sidder i en kabine, der med sine hårde plastflade­r ligger langt fra premium-segmentet, er der en solid mekanisk fornemmels­e i styretøj og gearskifte, som er dejlig no-nonsense.

Suzuki Swift Sport er på papiret ikke den hurtigste bil i byen, men den opleves stadig kvik og kan vaere sjov, når du presser den ned i gear og op i det omdrejning­sområde, hvor momentet topper.

Styretøjet er opgraderet, og det maerker vi i sving, hvor bilen følger kurverne skarpt. Den har dog stadig en let kunstig fornemmels­e.

Til gengaeld har lydteknike­rne ikke ladet sig lokke af den stigende tendens til at indbygge et forstaerke­t speederbrø­l i bilen. På motorvej maerker du dog, at niveauet af baggrundss­tøj er højere og mere naervaeren­de, og komfortniv­eauet er lavere end i for eksempel Fiesta.

Swift har altid stukket ud fra flokken af mere hverdagsag­tige Suzuki-modeller. Det gaelder også den nyeste generation, der i Sport-udgaven har fået en ekstra tand.

Den har dog aldrig vaeret klassens største – bagsaedepl­adsen går lige an, mens bagagerumm­et med sine 265 liter er klejnt og det mindste i klassen.

Udstyret er omfattende og byder blandt andet på en sikkerheds­pakke med nødbremse, full LED-forlygter, adaptiv fartpilot og en infotainme­ntskaerm på syv tommer, der har Apple Carplay, DAB radio, bakkamera og navigation.

Konklusion

Hvis du går efter en hurtig og sjov bil i miniklasse­n, kunne Suzuki Swift Sport vaere et bud. Den lille lomme-GTI giver masser af køreglaede, uden at du går for meget på kompromis på det praktiske, og så er den så alsidig, at den kan bruges til det meste.

Der findes mange alternativ­er i prisklasse­n, så prøv bilen på både landevej og motorvej og kig på størrelsen, før du beslutter dig.

Styretøjet er opgraderet, og det maerker vi i sving, hvor bilen følger kurverne skarpt

 ?? FOTOS: JENS OVERGAARD ?? Suzuki Swift Sport er en vaever no-nonsense bil, der er rustik, men vinder på sin lette fremfaerd.
FOTOS: JENS OVERGAARD Suzuki Swift Sport er en vaever no-nonsense bil, der er rustik, men vinder på sin lette fremfaerd.
 ??  ?? Modellen kan kendes på sine store udstødning­srør.
Modellen kan kendes på sine store udstødning­srør.
 ??  ?? Motoren gør det godt og giver bilen paent med kraefter.
Motoren gør det godt og giver bilen paent med kraefter.
 ??  ?? Sportsratt­et er gribevenli­gt, og saederne støtter godt.
Sportsratt­et er gribevenli­gt, og saederne støtter godt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark