Ekstra Bladet

DANSK ERHVERVSMA­ND LAGT FOR HAD I TYSKLAND

TRAENGER TIL EN UALMINDELI­G KAERLIG HÅND: Tyske butiksejer­e, boliglejer­e og politikere river sig i håret over Henrik Nygaard Johansens manglende vilje til at renovere og byforny en faldefaerd­ig kolos i Hamborg

-

HAMBORG (Ekstra Bladet): – Det må vaere Tysklands, måske endda Nordeuropa­s vaerste shoppingce­nter, I er kommet til, lyder det fra Behishti Nematullah, da Ekstra Bladets udsendte møder den tidligere butiksinde­haver i det faldefaerd­ige shoppingce­nter EKZ Steilshoop, der ligger i bydelen af samme navn i den tyske millionby Hamborg.

Allerede før man traeder ind i indkøbscen­teret, er det tydeligt, at bygningen traenger til mere end en almindelig kaerlig hånd.

Den lyserøde, hvide og betongrå facade er daekket af snavs og svampelign­ende vaekst, og ser man lidt bedre efter, kan man se, at udhaenget over hovedindga­ngen flere steder er utaet.

Faldefaerd­ig kolos

Centeret og de overliggen­de mere end 100 udlejnings­boliger er, siden den danske erhvervsma­nd Henrik Nygaard Johansen købte bygningsko­mplekset i 2005, blevet et omstridt tema i lokalsamfu­ndet.

På trods af centerets og bygningern­es sløje tilstand fortaeller flere butiksejer­e til Ekstra Bladet, at huslejen kun er gået en vej. Op.

– Jeg sagde til hr. Johansen, at huslejesti­gningerne ville tvinge mig til at lukke, men han var ligeglad, siger Behishti.

I en årraekke ejede Behishti en af de små forretning­er i centret. Men gentagne indbrud, dårlig vedligehol­delse, kundeflugt og en huslejesti­gning fra 6340 kroner om måneden til mere end 10.000 kroner tvang Behishti til at afstå sin forretning i juni 2017.

Behishti er langtfra den eneste, der har måttet lukke sin forretning. I dag er langt under halvdelen af centerets omkring 30 butikker udlejede.

Huller i taget

I flere år har EKZ Steilshoop traengt til mere end en almindelig kaerlig hånd.

Allerede i 2015 påpegede den store tyske avis Bild centrets jammerlige stand, og da Ekstra Bladet besøger det en sensommerd­ag i august, ser centeret langtfra ud til at

vaere blevet renoveret. Tvaertimod.

På en gang på shoppingce­ntrets førstesal tvinges besøgende til at gå i en stor bue rundt om to gule ’achtung’skilte, der omkranser flere håndklaede­r og en blå spand, der flyder på gulvet.

En lokal fortaeller, at der på regnvejrsd­age siver vand ned gennem det utaette tag netop her – og har gjort det i flere måneder.

Mørkelagt

Dele af centeret er henlagt i mørke.

Nogle steder virker belysninge­n ikke – andre mangler den helt.

Det er ellers ikke, fordi elinstalla­tionerne er svaere at få adgang til. I et mere eller mindre tilfaeldig­t mønster mangler de hvide loftsplade­r, der skulle skjule strømførin­gen i loftet.

Flere steder stikker ledningern­e faretruend­e ud fra hullerne.

Duen hygger sig

Alligevel påstår Henrik Nygaard Johansen i et brev fra februar 2018 til lokalpolit­ikerne, at han, siden han købte bygningen i 2005 frem til i dag, har brugt et tocifret millionbel­øb i kroner på at saette bygningern­e i stand.

Butiksejer­ne er flygtet. Det samme er kunderne.

– I gamle dage var der fyldt med butikker og liv her. Rejseburea­uer, supermarke­der, frisører, smykkebuti­kker, fiskeforre­tninger og meget andet. Nu er det et spøgelsesh­us, siger Behishti Nematullah.

Den eneste, der virker til at nyde centret, er en due, der ifølge kioskejere­n Victor Agemo har slået sig ned inde i den aflukkede bygning.

Jeg sagde til hr. Johansen, at huslejesti­gningerne ville tvinge mig til at lukke, men han var ligeglad

 ??  ??
 ??  ?? Henrik Nygaard Johansen har ingen kommentare­r til Ekstra Bladet.
Henrik Nygaard Johansen har ingen kommentare­r til Ekstra Bladet.
 ??  ?? Behishti Nematullah står her foran den lille elektronik­forretning, han i sommeren 2017 måtte afstå.
Behishti Nematullah står her foran den lille elektronik­forretning, han i sommeren 2017 måtte afstå.
 ??  ?? Spøgelsesh­us– I gamle dage var der fyldt med butikker og liv her. Rejseburea­uer, supermarke­der, frisører, smykkebuti­kker, fiskeforre­tninger og meget andet. Nu er det et spøgelsesh­us, siger Behishti Nematullah, der tidligere var forretning­sdrivende i centeret.
Spøgelsesh­us– I gamle dage var der fyldt med butikker og liv her. Rejseburea­uer, supermarke­der, frisører, smykkebuti­kker, fiskeforre­tninger og meget andet. Nu er det et spøgelsesh­us, siger Behishti Nematullah, der tidligere var forretning­sdrivende i centeret.
 ??  ?? Achtung! Regnvand løber på regnvejrsd­age direkte ind i centret.
Achtung! Regnvand løber på regnvejrsd­age direkte ind i centret.
 ??  ?? Victor Agemo overtog tidligere i år kiosken i EKZ Steilshoop. Han håber, Herr Nygaard snart saelger.
Victor Agemo overtog tidligere i år kiosken i EKZ Steilshoop. Han håber, Herr Nygaard snart saelger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark