Ekstra Bladet

Kvinder i Kø nogle maends graenseove­rskridende adfaerd. Ekstra Bladet er ta ’Før jeg rigtig når at op tager han mig hårdt på

- JULIE TERMANSEN jte@eb.dk

’Vi behandler sgu da hinanden meget godt!’

Ordene falder lidt snøvlet fra en ung mand på vej gennem Gothersgad­e i København. Det er lørdag aften, og der bliver kysset, drukket og danset i en cocktail af alkohol, mørke dansegulve og høj musik. Men når musikken spiller, og promillen er høj, er det ikke altid så nemt at navigere i det seksuelle graenselan­d, hvor et kompliment hurtigt kan blive en kraenkelse.

Det kender mange af de kvinder, som Ekstra Bladet møder denne aften, desvaerre alt for godt. En af dem er 22-årige Nadia Curry. Festklar i kjole og stiletter og i selskab med gode veninder og store drinks er hun ude for at slå sig løs. Men de gentagne møder med ubehagelig og graenseove­rskridende adfaerd fra maend gør, at ’håndbremse­n altid er lidt trukket’.

Upassende

– Det er aldrig i orden at rage på andre, men det har jeg ofte oplevet, at nogle maend har gjort alligevel. Ellers har de spurgt om meget upassende ting. Generelt bliver alle jo mere haemningsl­øse, når de er fulde, men saerligt maend glemmer, hvad der er okay og ikke okay, siger Nadia Curry og tilføjer:

– Det gør ofte, at jeg ikke tør tage alene hjem. Det er jeg simpelthen blevet for bange til.

Og Nadia Curry er langtfra alene med den oplevelse. Det fortaeller Iben Hendel Philipsen, som er talsperson for foreningen Everyday Sexism Project Danmark.

– Vi oplever hos os, at mange kvinder fortaeller om graenseove­rskridende oplevelser i nattelivet. Det kan vaere berøringer, som er uønsket, eller kommentare­r, som er utryghedss­kabende. Nogle kvinder fortaeller, at de har oplevet så meget, at de slet ikke orker at tage i byen laengere, siger hun.

Vaerst for de helt unge

Tilbage i Gothersgad­e møder vi veninderne Pernille og Ann på deres vej til den irske bar rundt om hjørnet. De kan også nikke genkendend­e til, at det kan vaere yderst ubehagelig­t at gå i byen som kvinde. I dag er de henholdsvi­s 28 og 30 år, og de kan se tilbage på, at det isaer var, da de var yngre, at maendene opførte sig ubehagelig­t over for dem.

– Jeg husker tydeligt en oplevelse fra en af de første gange, jeg gik i byen. Jeg var omkring 16 år. Der sidder jeg på en bar, hvor der er en mand, der henvender sig til mig. Før jeg rigtig når at opfatte det, tager han mig hårdt på mine bryster, og jeg stivner fuldstaend­ig. Det var sådan en ubehagelig oplevelse, som jeg stadig tydeligt kan huske, siger 28-årige Pernille Schrøder.

Udvikling på vej

30-årige Ann Jørgensen føler ikke, at kulturen er blevet bedre, i takt med at hun er blevet aeldre. Hun er bare blevet bedre til at fjerne sig fra potentiell­e ubehagelig­e situatione­r og spotte faresignal­er.

– Når jeg ser en mand med de der øjne, der er lidt for klare og uden bevidsthed, så ved jeg nu, at jeg straks skal flytte mig. Måske er jeg blevet lidt mere kynisk med alderen, men jeg orker bare ikke laengere at vaere i en position, hvor jeg bliver nødt til at sige fra, siger Ann Jørgensen.

Alligevel har de to veninder ikke opgivet håbet. De drømmer om, at isaer #metoo-bevaegelse­n har sat gang i nogle afgørende samfundsae­ndringer.

– Jeg ville ønske, at man som kvinde slet ikke behøvede at taenke over den slags, og jeg tror måske, vi naermer os. Det er meget positivt, at der bliver sat så meget fokus på, om hvor vores forskellig­e graenser går, afslutter Pernille Schrøder.

De har oplevet så meget, at de slet ikke orker at tage i byen laengere

Jeg ville ønske, at man som kvinde slet ikke behøvede at taenke over den slags

 ??  ?? Kraenkelse­r
Kraenkelse­r
 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Pernille Schrøder var kun 16 år, da en mand på en bar pludselig tog hende hårdt på brysterne. En ubehagelig oplevelse, som stadig sidder fast hos den nu 28-årige kvinde.
FOTO: KENNETH MEYER Pernille Schrøder var kun 16 år, da en mand på en bar pludselig tog hende hårdt på brysterne. En ubehagelig oplevelse, som stadig sidder fast hos den nu 28-årige kvinde.
 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? – Generelt bliver alle jo mere haemningsl­øse, når de er fulde, men saerligt maend glemmer, hvad der er okay og ikke okay, siger 22-årige Nadia Curry.
FOTO: KENNETH MEYER – Generelt bliver alle jo mere haemningsl­øse, når de er fulde, men saerligt maend glemmer, hvad der er okay og ikke okay, siger 22-årige Nadia Curry.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark