Ekstra Bladet

Det var et råb om hjaelp

SKUDT AF POLITIET

- DAN BJERREGAAR­D db@eb.dk

– Han har følt sig truet. Det kan jeg godt forstå.

Sådan forklarede en 40årig mand i går i et grundlovsf­orhør i Retten i Glostrup om sekunderne op til, at han i søndags blev skudt af en betjent i Hvidovre. Det skete, efter at han truede to betjente med en hobbykniv.

Den 40-årige har tidligere vaeret fremstille­t i retten in absentia, men er nu i bedring og kunne afgive forklaring. Han er varetaegts­faengslet for forsøg på grov vold mod de to betjente og trusler mod både dem og den ekskaerest­e, som han søndag opsøgte i Hvidovre.

Skizofren-paranoid

– Jeg kan huske, at der kommer en politibil, og at jeg får peberspray, men jeg reagerer ikke på det. Og han skyder mig umiddelbar­t efter, forklarede han i retten.

Den 40-årige fremstod mager og var iført badekåbe og sutsko fra hospitalet. Hans ben vippede hastigt, mens han roligt svarede på anklageren­s spørgsmål.

Han forklarede, at han er skizofren-paranoid og har vaeret i behandling­ssystemet i 20 år. I søndags var han kraftigt påvirket af alkohol, metadon og forskellig­e former for medicin, og derfor husker han ikke alle detaljer fra haendelses­forløbet.

– Jeg råber ude foran vinduet, at hun har vaeret tarvelig og sikkert også nogle rigtig grimme ting, forklarede han.

Op- og nedture

– Også at du ville slå hende og betjentene ihjel, ville anklageren vide:

– Det har jeg nok også gjort, svarede han.

Den 40-årige tegnede et billede af et liv med op- og nedture. Da han mistede sit arbejde, kort før han skulle vaere far, gik det for alvor skaevt. Sidst han havde kontakt til behandling­ssystemet, blev han udskrevet fra psykiatris­k afdeling, 24 timer efter han ankom.

– Jeg har råbt om hjaelp rigtig meget, sagde han med hovedet bøjet.

Anklageren fremviste en afhøringsr­apport, hvor et kvindeligt vidne forklarer, at den 40-årige med kniven i hånden løb mod de to betjente, mens han råbte: ’Jeg skal fucking slå dig ihjel.’

Peberspray uden effekt

På trods af at han fik så meget peberspray, at ’det lignede, når vidnet selv sprøjtede hårlak’, stoppede det ifølge vidnet ikke den 40-årige. Da den ene betjent faldt, skød den anden mod den 40-årige på cirka en til to meters afstand.

Den 40-årige afviste, at angrebet var personligt rettet mod betjenten. Han naegtede også, at der var tale om et såkaldt ’suicide by cop’, men han forklarede, at det var et råb om hjaelp.

– Det er mit sidste råb om hjaelp. Så må I aflive mig.

Dommeren valgte at forlaenge varetaegts­faengsling­en.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLE MIK ?? – Jeg har ingen intentione­r om at gøre ham ondt, jeg kender ham ikke, sagde den 40-årige om den betjent, han truede, før han blev skudt af politiet.
FOTO: OLE MIK – Jeg har ingen intentione­r om at gøre ham ondt, jeg kender ham ikke, sagde den 40-årige om den betjent, han truede, før han blev skudt af politiet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark