Ekstra Bladet

FEM UOPKLAREDE EUROPÆISKE SERIEMO STJAL SINE OFRES

SPRÆTTET OP: Mindst tre kvinder blev myrdet i Portugals hovedstad i 90’erne. Alle hed Maria og fik fjernet organer inden deres blodige død

- TIM PANDURO

Som de fleste andre aftener var Maria Valentina på gaden.

Den 22- årige kvinde var narkoman og solgte sex for at få råd til stoffer. Sandsynlig­vis har tankerne været rettet stift mod indtjening­en, da hun gik med sin sidste kunde.

12. juli 1992 fandt nogle ansatte på en fabrik i Lissabon- forstaden Póvoa de Santo Adrião hendes lig. Den spinkle, mørkhårede kvinde lå smurt ind i blod på gulvet i et skur. Halsen var skåret over, og hendes mave var sprættet op, sandsynlig­vis med en knust flaske, der lå kastet på gulvet.

Blodpølen under hende var tørret ind. Hun havde ligget der i flere dage.

Da hun blev obduceret, kunne politiet konstatere, at hendes hjerte og en del af leveren og tarmene var forsvundet.

Portugal er ikke vant til seriemorde­re, og selvom drabet var grusomt, troede politiet, at det var en enlig svale

Den tro holdt frem til 2. januar 1993. Her fandt jernbanear­bejdere et maltrakter­et kvindelig i et skur ved en jernbanebr­o i hovedstade­n, Lissabon.

Kvinden var blevet slagtet på samme måde som Maria Valentina. Hun manglede også flere organer og var ligeledes kendt som prostituer­et i området.

De to ofre havde endnu en ting tilfælles: fornavnet. Den døde kvinde hed Maria Fernanda. De to drab var så identiske, at politiet ikke tvivlede på, at den samme gerningsma­nd stod bag. Lissabon havde fået sin egen seriemorde­r.

Portugiser­ne fandt hurtigt et navn til ham: Estripador de Lisboa. Opkaldt efter verdens nok mest myteomspun­dne seriemorde­r, Jack The Ripper – eller Jack, o Estripador, som han hedder på portugisis­k. Mønsteret med drab og maltrakter­ing af ofrene var det samme som hos det britiske modstykke, der slagtede prostituer­ede i Londons slumkvarte­rer i 1880’ erne

rygten var stor i Lissabons prostituti­ons- miljøer. Men for de narkoafhæn­gige prostituer­ede var der ingen vej udenom. De måtte på gaden.

15. marts blev den tredje Maria fundet død – omkring 100 meter fra det sted, som den første var blevet fundet. Maria João manglede også organer. Ifølge en retsmedici­ner havde de tre kvinder sandsynlig­vis været i live, men bevidstløs­e, da organerne blev fjernet.

Politiet fandt flere spor, blandt andet et cigaretsko­d, og man udviklede en teori om, at gerningsma­nden var blevet smittet med hiv af en prostituer­et – to af de døde var nemlig hiv- positive. Men det bragte ikke morderen frem i lyset. Man kunne blot vente på, at han slog til igen.

Det gjorde han ikke – i hvert fald ikke med sikkerhed, selvom flere mord i Portugal er blevet tilskrevet ham. Som sin britiske forgænger holdt han sandsynlig­vis op med at dræbe på sin hjemmebane efter knap ni måneders rædsler. Politiet var forundret.

– Seriemorde­re dræber, til de bliver arresteret eller dræbt. Denne morder er enten død, emigreret eller var en udlænding, der er rejst hjem, sagde en politimand til mediet Tvmais. .

Portugal er ikke vant til seriemorde­re, og selvom drabet var grusomt, troede politiet, at det var en enlig svale

Seriemorde­re dræber, til de bliver arresteret eller dræbt. Denne morder er enten død, emigreret eller var en udlænding

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark