Ekstra Bladet

Lad nu ungerne ha’ den blå mandag Stop jer selv, curlingfor­aeldre! i fred

-

Jeg tilhører en generation af foraeldre, der har besluttet sig for, at vi vil give vores børn al den opmaerksom­hed, vi selv har manglet.

Vi er en generation, hvor vores foraeldre aldrig mødte op for at se os spille en håndboldka­mp. Det var måske heller ikke altid, de huskede et foraeldrem­øde på skolen.

Vores foraeldre har ikke selv laert at vise følelser, og derfor var det også svaert for dem at rumme vores.

MIN GENERATION ØNSKER

at give vores børn alt det, vi ikke selv fik. Vi er opmaerksom­me på, at det er vigtigt for et barns selvvaerd, at barnet føler sig både ’set og hørt’. Vi ved, det er vigtigt for et menneske, at man både kan vise og give udtryk for sine følelser uden at føle sig forkert.

I bund og grund er vores formål, at vores børn ved, at de er elsket – bare fordi de eksisterer.

Men når vi mennesker forsøger at skabe forandring, er vi tilbøjelig­e til at overdrive. Ligesom når et barn finder ud af, at det kan sige nej og derfor siger nej, nej, nej til alt, hvad man tilbyder. Og sådan blev vi ’Generation curlingfor­aeldre’!

VI KOM FRA

et godt sted. Vi ville så gerne give vores børn alt det, vi selv har kaempet med i terapi. Vi kom bare til at overdrive. Tilgiv os!

Jeg laegger mig fladt ned! Jeg er selv ’curlingmor’. Mit sidste hjemmeboen­de knap 15-årige barn kunne vel ligeså godt bo på et firestjern­et ’All inklusive’-hotel. Han behøver slet ikke bevaege sig. Der bliver lavet morgenmad, vasket tøj, redt seng, ryddet op, gjort rent, lavet frokost, hentet saftevand – i døgndrift. Serviceret i hoved og røv!

Men nu har jeg sgu fået nok af ’os’ curlingfor­aeldre! Min søn skal i niende klasse efter sommerferi­en! Slut! Nok er nok!

MIN SØN OG HANS VENNER

er lige blevet konfirmere­t. Her lykkedes det så curlingfor­aeldrene at overtage ungernes blå mandag! Den dag, der traditione­n tro er konfirmand­ernes egen dag, som de fejrer i selskab med deres venner.

Der blev nedsat et festudvalg i hver af de tre ottendekla­sser, hvor foraeldren­e planlagde hele ungernes dag. Nu var det foraeldren­e, der inviterede til blå mandag. På foraeldren­es betingelse­r! Og foraeldren­e stod naturligvi­s klar på stationen, så de kunne følge konfirmand­erne fra A til B.

Tilbage sad tre ottendekla­sser, der bare så gerne vil have hygget sig sammen i Kongens Have. Nu havde hver klasse hver sit ’foraeldre-arrangemen­t’.

JAMEN HVAD FANDEN

bilder vi os i grunden ind at fratage vores teenagere oplevelsen af en ’rigtig’ blå mandag? Men ’uha nej, for taenk, hvis de drak en øl! Der er jo også nogle bander, der tager ud og røver vores små konfirmand­er, og min lille Amalie kan ikke selv tage toget ind til byen ...’

Stop jer selv! Helt aerligt!

Jeg har sluppet min teenager fri, når han forlader matriklen (jeg arbejder stadig på det med det høje serviceniv­eau hjemme). Selvfølgel­ig skal han transporte­re sig selv i skole! Selvfølgel­ig kan han selv tage toget til Vesterport Station i København! Selvfølgel­ig skal han have lov til at vaere teenager i fred og ro – uden min konstante kontrol, irriterend­e overvågnin­g og upassende indblandin­g!

galt afsted? Ja! Kommer han til at dumme sig? Ja da! Men jeg stoler på min egen opdragelse!

Hvis vi elsker vores børn, må vi også turde saette dem fri på et tidspunkt, så de har en reel mulighed for at blive selvstaend­ige og ansvarsful­de voksne!

Den mulighed fratager vi dem, hvis vi ikke fjerner vores lange, omklamrend­e arme, når de er teenagere!

 ?? ARKIVFOTO: SIMON FALS/RITZAU SCANPIX ?? Vores teenagere skal have lov til at vaere teenagere i fred og ro – uden vores konstante kontrol, irriterend­e overvågnin­g og upassende indblandin­g, skummer Lotte Reimar oven på blå mandagople­velser med curlingfor­aeldre af vaerste skuffe efter...
ARKIVFOTO: SIMON FALS/RITZAU SCANPIX Vores teenagere skal have lov til at vaere teenagere i fred og ro – uden vores konstante kontrol, irriterend­e overvågnin­g og upassende indblandin­g, skummer Lotte Reimar oven på blå mandagople­velser med curlingfor­aeldre af vaerste skuffe efter...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark