Ekstra Bladet

Jeg drikker øl og morer mig som alle andre

Det gaelder om at respektere og hjaelpe hinanden, siger ejerne af Kvist Industries

- CLAUS JESSEN FOTO: CHRISTER HOLTE jes@eb.dk

– Fatter kommer stadig forbi en gang imellem. Så ser han sig lidt omkring og siger: ’Jeg forstår ikke helt, hvad I laver. Men jeg er stolt af det.’

Vi er på en flad mark og midt i den lille landsby Årre ved Varde.

I de store produktion­shaller bliver der blandt andet lavet Piet Hein-borde og Børge Mogensen-møbler.

Og når ’fatter’ ryster lidt på hovedet over de mange aktivitete­r, er det vel forståelig­t nok.

For der er mildest talt sket en hel del, siden 78-årige Arne Kvist for 51 år siden i lejede lokaler skabte virksomhed­en Årre Faconspaen­d.

Naeverne var skruet godt på den vestjyske mand. Gåpåmodet fejlede heller ikke noget. Den lille virksomhed blomstrede og voksede som underlever­andør til møbelindus­trien.

– Og så skal man ikke glemme mor. Hun sad tungt på pengekasse­n, og det var til tider også nødvendigt, griner Søren Kvist.

Den 54-årige søn overtog i 1992 firmaet sammen med sin bror Michael.

I dag er der 150 ansatte i Årre og 650 medarbejde­re i Letland.

Taet forhold til byen

Årre Faconspaen­d har da også for laengst taget navneforan­dring til det noget mere internatio­nalt klingende Kvist Industries.

Men det taette forhold mellem virksomhed og de godt 650 borgere i Årre er stadig lige så intakt, som da Arne og hustruen Karen i sin tid grundlagde Årre Faconspaen­d.

– Det er helt bevidst, at vi holder en god kontakt til byen. Det er vigtigt for begge parter, fastslår Søren Kvist.

Han er opvokset i Årre. Og her agter han at blive.

– For mig er Årre er godt sted at vaere. Det er et godt og roligt sted at vende hjem til, når jeg har vaeret på rejse ude i verden. Og så ligger byen strategisk godt i forhold til motorvejen.

Kvist Industries’ øverste direktør siden 2013, Jens Bach Mortensen, bor ikke i den lille landsby. Han har derimod bopael i Tistrup omkring 20 kilometer fra Årre.

– Ja, jeg er mest til storbyer. Der bor 1200 borgere i Tistrup, smiler Jens Bach Mortensen.

Kvist Industries har i dag kunder i den øvre del af møbelsegme­ntet: Fritz Hansen, Fredericia Furniture, Hay, Muuto og FDB.

– I bund og grund kunne I vel vaere helt ligeglade med Årre?

– Ja, fuldstaend­ig. Men det er vi oprigtigt ikke. Det er vigtigt for os at vaere en del af lokalsamfu­ndet. Det ligger simpelthen i vores dna at tage ansvar for det område, vi befinder os i. Det forsøger vi også at gøre i Letland, selvom der her er en helt anden kultur.

– Når vi er loyale over for andre, så er de også loyale over for os. Når vi bakker op den ene vej, så går det også den anden vej. Det er faktisk meget enkelt, siger Jens Bach Mortensen.

Møbel-praemier til byfest

Da den lokale kro for år tilbage gik på folkeaktie­r, hjalp Kvist Industries til med renovering­en af kroen. Når der er byfest i Årre, sørger virksomhed­en for, at der er praemier i form af designmøbl­er. Kvist Industries har lagt jord til både tennis- og krocket-baner. Også en miljøstati­on, hvor byens borgere kan aflevere deres affald, er der blevet plads til.

– Der er andre større projekter i gang. Men dem holder vi og byens borgerfore­ning lige for os selv lidt endnu, smiler Søren Kvist.

Jens Bach Mortensen fortaeller om en større virksomhed i området, som i mange år også var taet forankret i det lokale miljø.

– Man sponsorere­de byens foreninger og hjalp til, hvor man kunne. Så kom der en ny ledelse til, som fjernede alle disse ting. Senere kunne byens borgere så se i fjernsynet, at firmaet donerede en million kroner til Danmarks-indsamling­en. Sådan noget har man med rette svaert ved at forstå i et lokalsamfu­nd.

– Men når I er så lokalt foran-

Det er vigtigt for os at vaere en del af lokalsamfu­ndet. Det ligger simpelthen i vores dna at tage ansvar for det område, vi er i

krede, hvorfor har I så flyttet en stor del af produktion­en til Letland?

– Det har vaeret et spørgsmål om overlevels­e. Hvis vi ikke havde gjort det umiddelbar­t efter finanskris­en for ti år siden, så eksistered­e vi ikke i dag. I Letland er vi taet på trae, som er vores råvare, og arbejdskra­ften er vaesentlig billigere end herhjemme. Hvis vi skulle genstarte hele Kvist Industries, så ville det ikke vaere med base i Årre, men i Letland, siger Jens Bach Mortensen.

Akkurat som ’fatter’ Arne hele sit arbejdsliv var en del af bybilledet i Årre, er Søren det også.

– Jeg tror ikke, der er nogen i det daglige, der overhovede­t taenker på mig som en af ejerne af virksomhed­en her. Jeg er skolekamme­rat med mange i byen. Til byfesten drikker jeg øl og morer mig som alle andre. Fatter havde nok Årres største bil. Det har jeg slet ikke.

Da Søren og Michael Kvist i 2007 besluttede at rive byens gamle andelsmeje­ri ned og placere de nye produktion­shaller midt i byen, var der dog en del murren i byen.

– Det var folk ikke begejstred­e for. I dag har de vaennet sig til synet. Nogle klager over, at vi larmer for meget, og at der kommer for mange lastbiler. Men vi holder lovgivning­en, fortaeller Søren Kvist.

– Søren, hvad er det vigtigste, du har laert af dine foraeldre i forhold til at drive virksomhed?

– Man skal huske, at den, man møder på opturen, møder man også på nedturen. Man skal ikke vaere mere smart, end man behøver at vaere. Det er vigtigt at kunne tale med alle og respektere hinanden.

Jeg tror ikke, der er nogen i det daglige, der overhovede­t taenker på mig som en af ejerne af virksomhed­en her

 ??  ?? Byen er vigtig
– Det er helt bevidst, at vi holder en god kontakt til byen. Det er vigtigt for begge parter, fastslår Søren Kvist (tv.) og Jens Bach Mortensen.
Byen er vigtig – Det er helt bevidst, at vi holder en god kontakt til byen. Det er vigtigt for begge parter, fastslår Søren Kvist (tv.) og Jens Bach Mortensen.
 ??  ?? Godt 650 mennesker har hjemme i Årre.
Godt 650 mennesker har hjemme i Årre.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark