Ekstra Bladet

Højreekstr­emist bag skoleskyde­ri

17 DRAEBTE OG 14 SÅREDE: Da Nikola Cruz tog sin AR-15 med i skole

- FOTO: AP aw@eb.dk

USA oplevede sit 18 skoleskyde­ri i 2018 i onsdags. Der er i gennemsnit et nyt skoleskyde­ri hver 60. dag på de kanter.

Nikolas Cruz på 19 år tog sit AR-15 stormgevae­r med i skole og slog 17 af sine tidligere klassekamm­erater ihjel og sårede 14 andre. Inden han trykkede på aftraekker­en, trak han i brandalarm­en for at få så mange ud af klassevaer­elserne som muligt.

Lige nu ligger 14 personer på hospitalet og undrer sig over, hvordan det kunne gå så galt. Diskussion­en om våbenlovgi­vningen har fået nyt liv, men praesident Donald Trump naevnte intet om våben i skolen i sin tale til nationen, men fokuserede derimod på sikkerhed.

– Det er en toppriorit­et at gøre vores skoler sikrere. Det er ikke nok kun at gøre noget, der får os til at føle, vi gør en forskel. Vi er nødt til rent faktisk at gøre en forskel, sagde Donald Trump.

Sneg sig ud med eleverne

Nikolas Cruz gik ikke laengere på skolen. Han var blevet smidt ud på grund af disciplina­ere årsager, men vendte tilbage en enkelt dag for at skabe død og ødelaeggel­se. I takt med at skrigene forstummed­e og eleverne forsvandt ud af skolen, stoppede skyderiern­e også.

Skytten på blot 19 år havde sneget sig ind blandt sine tidligere klassekamm­erater. Ude foran skolen samlede en stor gruppe foraeldre sig, hvor mange af dem talte i telefon med deres børn inde på skolen. Flere steder blev der dannet 'bedecirkle­r' i håb om at kunne beskytte børnene.

Sociale medier kogte over med beskeder, billeder og råb om hjaelp fra børn inde på skolen. Dagen efter var flere elever fra skolen ude med kritik af isaer de republikan­ske lovgivere. En af dem var Sarah Chadwick

– Bønner vil ikke fikse det her. Det vil en aendring af våbenlovgi­vning, skrev eleven.

Hvidt overherred­ømme

Den 19-årige gerningsma­nd har haft forbindels­er til en gruppe, der går ind for hvidt overherred­ømme.

FBI blev for fem måneder siden tippet om en en youtubekon­to med navnet Nikolas Cruz, der havde kommentere­t en video med 'Jeg vil vaere en profession­el 'skoleskyde­r’'.

Efter 'skoleskyde­ren' havde sneget sig ud af skolen, blev han pågrebet af en politibetj­ent i nabolaget.

Nikolas Cruz havde sin første dag i retten i går, hvor han blev sigtet for 17 gange for overlagt mord. Han kan ikke løslades mod kaution.

 ?? FOTO: BROWARD COUNTY JAIL ?? Rørende gensynssce­ner af elever, der slap ud af skolen og kunne genforenes med deres foraeldre.
FOTO: BROWARD COUNTY JAIL Rørende gensynssce­ner af elever, der slap ud af skolen og kunne genforenes med deres foraeldre.
 ??  ?? 19-årige Nikolas Cruz er bag tremmer sigtet for 17 drab.
19-årige Nikolas Cruz er bag tremmer sigtet for 17 drab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark