Ekstra Bladet

FBI ville ikke have Trump som praesident

-

Et notat om forbundspo­litiet FBI’s undersøgel­se af en mulig russisk forbindels­e til praesident Donald Trumps valgkampag­ne blev i går offentligg­jort.

Det skete, efter at Trump havde godkendt, at dokumentet med en raekke fortrolige oplysninge­r kan laegges frem for offentligh­eden.

Notatet er forfattet af republikan­ske politikere i Kongressen og er staerkt omstridt.

Dets indhold peger i retning af, at der i FBI blev arbejdet for, at Trump ikke skulle vinde praesident­valget i efteråret 2016. Det mener republikan­eren Devin Nunes, der står i spidsen for efterretni­ngsudvalge­t i Repraesent­anternes Hus.

– Udvalget har opdaget alvorlige brud på offentligh­edens tillid, og det amerikansk­e folk har ret til at vide, når embedsfolk i helt afgørende institutio­ner misbruger deres magt med et politisk mål for øje, siger han.

Spekulativ­t grundlag

I det fire sider lange notat bliver der lagt vaegt på, at FBI og justitsmin­isteriet fik lov til at overvåge en af Donald Trumps kampagnear­bejdere på et spekulativ­t grundlag.

Republikan­erne skriver i notatet, at tilladelse­n til overvågnin­gen primaert blev givet på baggrund af informatio­ner i en omstridt rapport. Rapporten handlede om Trumps forbindels­er til Rusland og var blevet udfaerdige­t af en tidligere britisk efterretni­ngsagent. Demokrater­ne betalte for, at rapporten blev lavet.

I notatet bliver det naevnt, at manden bag rapporten, Christophe­r Steele, skulle have vaeret ’desperat efter, at Donald Trump ikke blev valgt’.

En skaendsel

Hverken forbindels­en til Demokrater­ne ellers Steeles påståede antipati mod Trump blev angiveligt naevnt, da FBI og justitsmin­isteriet søgte om tilladelse til overvågnin­gen.

– Det, der sker i vores land, er en skaendsel, siger Trump efter at have laest notatet.

– En masse folk bør skamme sig, lyder det fra praesident­en.

FBI har advaret mod offentligg­ørelsen af notatet, fordi sikkerheds­tjenesten mener, at det er misvisende. Det samme gaelder Demokrater­ne.

Amerikansk­e medier har spekuleret i, at offentligg­ørelsen kan få FBI’s chef, Christophe­r Wray, til at forlade sin post i vrede.

Ritzau/Reuters

 ?? FOTO: AP ?? – En masse folk bør skamme sig, lyder det fra Donald Trump.
FOTO: AP – En masse folk bør skamme sig, lyder det fra Donald Trump.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark