Ekstra Bladet

Russer blev klappet ind i FIFA

-

GENÈVE (Ekstra Bladet) Alle 55 medlemslan­de var til stede i mødesalen på hotel Praesident Wilson i Genève, da UEFA på under en time afholdt ekstraordi­naer kongres. Eneste vigtige punkt var valget af et UEFA-medlem til FIFA's bestyrelse.

I stedet for et demokratis­k valg var der tale om en kåring. Der var nemlig kun én kandidat, russeren Alexey Sorokin. UEFA's praesident, Aleksander Ceferin, foreslog, at man udlod at stemme, men blot klappede. Og sådan blev det. Ingen protestere­de.

Politisk spil

UEFA’s praesident Aleksander Ceferin og FIFA’s praesident, Gianni Infantino, som også var til stede i Genève, har begge vaeret med til at bane vejen for Sorokin. Den 45-årige apparatjik fra Moskva, som har taette forbindels­er til Kreml, er nu på plads i FIFA’s bestyrelse som repraesent­ant for UEFA.

Men forud er gået et utroligt politisk spil, som tog sin begyndelse, da den russiske vicepremie­rminister, Vitaly Mutko, tidligere i år ikke bestod et integritet­stjek og derfor ikke kunne blive valgt til FIFA’s bestyrelse.

Det var en afgørelse, der kom fuldstaend­ig bag på Ceferin og Infantino, og det kunne saette deres gode forhold til Rusland over styr. Så noget måtte gøres.

Miseren opstod, da portugiser­en Miguel Maduro, formand for FIFA Governance Committee – en komité, der skal tjekke, om kandidater­ne er egnede til at sidde i FIFA’s bestyrelse, dumpede Mutko som kandidat.

Delvis ro

Begrundels­en var, at Mutko som vicepremie­rminister ikke kunne kaldes for politisk neutral i forhold til artikel 14 i FIFA’s etiske regler.

Infantino frygtede, at udelukkels­en af Mutko kunne få konsekvens­er for naeste års VM i Rusland, og FIFA-praesident­en var også bekymret for sin egen position, som er skabt med solid støtte fra Rusland.

Infantino fik dog delvist genoprette­t roen i forbindels­e med FIFA’s kongres i maj i Bahrain. Her fyrede han Maduro, som ikke nåede et år i sit job.

Sorokin er i dag administre­rende direktør i Ruslands VM-komité, der har ansvaret for slutrunden naeste sommer. I det internatio­nale spil i UEFA og FIFA tager han over efter Mutko. Sorokin er ingen fornyer, men tvaertimod en mand, som forsvarer alle Mutkos handlinger. Men det er måske ikke så maerkeligt, for i det daglige refererer Sorokin til netop Mutko.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark