Ekstra Bladet

LØKKE FYRER LUNDE FOR AT TAEKKES DF

I UMULIG SAG: Statsminis­teren kaempede for sin fiskerimin­ister, men fik en kold skulder af Tulle

- THOMAS RIBER-SELLEBJERG PETER JEPPESEN STEEN LARSEN trs@eb.dk; pej@eb.dk; steen@eb.dk

Helt op til fyringen af Esben Lunde Larsen har statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) kaempet for sin partikamme­rat og fiskerimin­ister.

Gennem samtaler med Dansk Folkeparti­s leder, Kristian Thulesen Dahl, har statsminis­teren forhørt sig, om det var muligt at reparere det mildest talt anspaendte forhold mellem DF’s fiskeriord­fører, Ib Poulsen, og Esben Lunde Larsen.

Men efter at have konsultere­t Ib Poulsen meddelte Thulesen Dahl, at det var ikke realistisk, oplyser en central DF-kilde. Og i går tog Løkke så konsekvens­en bare tre dage før endnu et dramatisk samråd og sammenstød mellem DF og Esben Lunde: Fiskeriomr­ådet blev taget fra ham og i stedet sendt i armene på minister for ligestilli­ng og nordisk samarbejde Karen Elleman (V).

Lundes afgang var nødvendig for at forbedre forholdet til DF, erkender Løkke i pressemedd­elelsen om fyringen.

’Endelig håber jeg, at vi nu kan genstarte samarbejde­t om regulering­en af dansk fiskeri med Folketinge­ts Miljøog Fødevareud­valg, der i den seneste tid ikke har vaeret tilstraekk­eligt tillidsful­dt.’

Derudover står Esben Lunde og hans ministeriu­m åbenbart også foran en alvorlig kritik fra Rigsrevisi­onen.

’Forvaltnin­gen af de såkaldt omsaetteli­ge fiskekvote­r igennem en årraekke har ikke vaeret tilfredsst­illende, og det er jeg nødt til at tage bestik af.

Det vil fremgå af en beretning fra Rigsrevisi­onen om indførelse­n af omsaetteli­ge kvoter i dansk fiskeri, der offentligg­øres om kort tid.’

Fin løsning

Afskedigel­sen kommer efter, at blandt andet Ekstra Bladet har afsløret, hvordan Venstre har haft et naert forhold til kvotekonge­rne.

Samtidig har Berlingske afdaekket, hvordan ministerie­ts embedsvaer­k har modarbejde­t et lovforslag fra Folketinge­t, selv om deres opgave er at føre det ud i livet.

Dansk Folkeparti er godt tilfreds:

– Det er en rigtig fin løsning. Vi har fået en decideret fyring af ministeren, siger Ib Poulsen, fiskeriord­fører for Dansk Folkeparti.

De konservati­ves fiskeriord­fører, Orla Østerby, bekraefter, at der har vaeret dårlig stemning, men han mener, at kritikken har vaeret urimelig:

– Det er rigtigt, at der har vaeret meget palaver, isaer fra DF og Socialdemo­kratiet.

– Med den faktuelle indsigt, jeg har som ordfører, har jeg ikke kunnet genkende det, der er kørt i pressen, siger Orla Østerby.

Esben Lunde forsaetter med et amputeret ministeriu­m, men han beholder titlen som miljø- og fødevaremi­nister.

– Nu bliver han degraderet, og det fører forhåbentl­ig til, at ministeren bliver lettere at samarbejde med på andre områder, siger Socialdemo­kratiets fiskeriord­fører, Simon Kollerup.

Fyringen blev behaendigt sendt ud via en pressemedd­elelse fra Statsminis­teriets presseafde­ling, og gennem ledende pressesekr­etaer Jakob Bøving Arendt kunne statsminis­teren meddele, at han ikke ønskede at kommentere sagen yderligere.

 ??  ??
 ?? FOTO: /RITZAU/ JENS DRESLING ?? Kristian Thuelsen Dahl (DF) og statminist­er Lars Løkke Rasmussen (V) har holdt samtaler om, hvorvidt Esben Lunde Larsen kunne fortsaette som minister for fiskeriet. Nu har Løkke fyret ham for at forbedre samarbejde­t med regeringen­s støttepart­i.
FOTO: /RITZAU/ JENS DRESLING Kristian Thuelsen Dahl (DF) og statminist­er Lars Løkke Rasmussen (V) har holdt samtaler om, hvorvidt Esben Lunde Larsen kunne fortsaette som minister for fiskeriet. Nu har Løkke fyret ham for at forbedre samarbejde­t med regeringen­s støttepart­i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark