Ekstra Bladet

Kong Henrik kan gøre hvad han vil

-

Et muligt sidste hvilested for Kong Henrik kan vaere familiegra­vstedet i Sydfrankri­g, Albas. Et par kilometer fra Henriks ferieslot.

CAHORS (Ekstra Bladet): Der ligger en lille lokal restaurant i naerheden af Kong Henriks slot Château de Cayx i Frankrig, hvor kongen ofte nyder et glas vin eller tager familien med på middag.

Men en tjener på restaurant­en fortaeller, at det efterhånde­n er ved at vaere laenge siden, at de har haft besøg. De har ikke set ham laenge, og det skyldes måske, at Henrik gemmer sig på slottet.

Den 83-årige pensionist render frem og tilbage på slotsterra­ssen i den hede varme med lukket butik for turister og stille selskab.

Det hele startede torsdag med en overrasken­de melding fra kongehuset:

’Prins Henrik ikke ønsker at blive begravet i Roskilde Domkirke, som det ellers har vaeret planlagt.’

En meddelelse, som sidenhen har skabt debat.

Ikke alene i Danmark,

men også i udlandet.

Ekstra Bladet har talt med både franskfødt­e og turister, der stort set alle mener, at Kong Henrik bør have lov til at gøre, som han vil.

Familiegra­vstedet

Kong Henrik har bekraeftet, at han ikke ønsker at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe i Roskilde Domkirke, den dag han lader livet.

Alison Jones fra Wales blev meget overrasket, da hun hørte nyheden om Henrik. For hvis det var sket i Storbritan­nien, ville det skabe drama. – Hvis prins Philip sagde det samme til dronning Elizabeth, så var der drama og debat. Det er en interessan­t diskussion, og jeg forstår danskerne. Jeg vil dog personligt mene, at han selv skulle have lov til at vaelge, siger hun.

Men hvor han så skal begraves, er ikke kommet frem endnu. Det store spørgsmål er, om han overhovede­t skal begraves i Danmark.

Kong Henrik føler ikke, at han er ligevaerdi­g med dronningen, og ønsker derfor ikke at blive begravet ved hendes side. En mulighed kunne derfor vaere hans familiegra­vsted i Sydfrankri­g, Albas. Et par kilometer vaek fra Kong Henriks ferieslot.

Analaura Stancic er fra Chile, men backpacker igennem Europa. Hun synes, at det er fjollet, at folk kan blive sure over, hvor Kong Henrik vil begraves. – Prins Henrik kan da gøre, hvad han vil. Det er hans valg, og det skal folk ikke blande sig i. Vil du ikke have dit ønske opfyldt, den dag du dør? Jeg kan ikke forstå, at det er et problem, siger hun. Prins Henrik har endnu ikke meldt ud, hvor han vil begraves, men det bliver jo åbenbart ikke ved siden af dronning Margrethe.

Ekstra Bladet mødte dog en franskmand, som havde en helt anden holdning. Han synes, at Kong Henrik skal begraves ved siden af sin kone, dronning Margrethe. Hans titel er ifølge Serge Besinau underordne­t. – Han skal da begraves ved siden af sin kone. Det er det eneste rigtige at gøre. Det er fuldstaend­ig ligegyldig­t, om han er prins eller konge, siger han.

Pons Cecile er franskfødt, og hun undrer sig over spørgsmåle­t og debatten. Det er i hvert fald ikke noget, som franskmaen­d går op i. – Altså vi franskmaen­d er jo ikke royalister. Vi har hverken en konge eller dronning. Men det er vel hans valg, siger hun.

 ?? FOTO: /RITZAU/ANITA GRAVERSEN ??
FOTO: /RITZAU/ANITA GRAVERSEN
 ??  ??
 ??  ?? Vi er ikke royalister.
Vi er ikke royalister.
 ??  ?? Drama og debat.
Drama og debat.
 ??  ?? Det er hans valg.
Det er hans valg.
 ??  ?? Skal begraves ved sin kone.
Skal begraves ved sin kone.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark