Ekstra Bladet

DET GÅR ’UFATTE

DRAGØR ER DANMARKS SMØRHUL: Turisterne strømmer til den gamle fiskerby på Amager

- THOMAS RIBER-SELLEBJERG PER MATHIESSEN THOMAS GÖSTA SVENSSON FOTO: JONAS OLUFSSON trs@eb.dk pma@eb.dk tgs@eb.dk

Dragør er det sted, hvor det går ’ufattelig godt’, og her rammer statsminis­ter Lars Løkke Rasmussens (V) udsagn plet.

Det viser en analyse, som Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE) har lavet af landets 98 kommuner for Ekstra Bladet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

På Lolland kaemper de med dårlige budgetter, usaelgelig­e huse og mange på overførsel­sindkomste­r. I Dragør er historien en anden.

– Vi sad netop lige og snakkede om aktiemarke­det, og det er sgu dejligt.

Sådan lyder det fra to pensionist­er, som Ekstra Bladet møder på Dragør Havn i faerd med at rigge deres sejlskib til. De nyder begge pensionist­tilvaerels­en, forklarer 70-årige Jens Løvgreen.

Turist-boom

Han drev tidligere egen virksomhed i lufthavnen, og Rolf Ertner på 75 år er tidligere tjenestema­nd.

– Vi har lige fået et nyt aeldrecent­er i byen, hvor der er motionscen­ter, billard og café. Det bruger jeg ofte, men jeg kommer meget hernede på havnen, hvor jeg nyder min båd, siger Rolf Ertner, og Jens tilføjer med et smil. – Vi har alt herude. Byens gågade er pakket med turister. Her bliver der ikke sparet på de store fadøl, imens flere kigger mod sundet. Her er der ingen ’ophørs-udsalg’ eller forladte butikker som på Lolland.

– Over de sidste par år har vi virkelig kunnet maerke, at der kommer mange flere turister om sommeren.

– De ringer fra Københavns hoteller for at sende turisterne herud. De skal opleve dansk idyl på nogle timer, siger ejeren af Dragør Strandhote­l, Philip Helgstrand.

Mange tilflytter­e

Strandhote­llet er en gammel familievir­ksomhed, som Philip har overtaget fra sin far, der overtog det fra sin far.

Han kan både maerke, at byen har fået mange nye tilflytter­e, og turisterne er kommer for at laegge penge.

– Nu kommer folk ikke kun for billige øl med en høj procent. I dag vil mine gae- ster gerne betale for specialøl og gode bøffer. Før i tiden havde vi lukket halvdelen af året, nu kan jeg holde åbent naesten hele året, men det er, fordi de lokale kommer om vinteren, siger hotel-ejeren.

Mønsterbry­der-byen

Dragør Kommune ender som Danmarks smørhul i AE-analysen ved at have en top ti-placering i otte ud af ti af de ti sociale og økonomiske forhold.

Byen topper listen som det sted i landet med flest mønsterbry­dere. Tre ud af fire unge med ufaglaerte foraeldre får en ungdoms-uddannelse. På Lolland, som ligger helt i bund, sker det kun for halvdelen.

Generelt har kommunen helt andre udfordring­er end andre steder i landet.

– Lolland Kommune oplever et helt andet pres på kommunalbu­dgettet og har faerre indtaegter til kommunekas­sen fra personer i beskaeftig­else end Dragør Kommune, lyder forklaring­en fra AE.

På spørgsmåle­t om Jens og Rolf kan finde noget dårligt ved at bo i Dragør, bliver jazzen fra bådens anlaeg dominerend­e.

– Der er egentlig ikke rigtigt noget, siger Jens, mens han tager en tår rødvin.

De ringer fra Københavns hoteller for at sende turisterne herud

 ??  ?? Det er sgu dejligt
De to venner Rolf Ertner og Jens Løvgreen nyder livet i Dragør.
Det er sgu dejligt De to venner Rolf Ertner og Jens Løvgreen nyder livet i Dragør.
 ??  ?? Philip Helgstrand er tredje generation i familien, der driver Dragør Strandhote­l. Han har boet i byen hele livet, og han er glad for de mange turister, der kommer.
Philip Helgstrand er tredje generation i familien, der driver Dragør Strandhote­l. Han har boet i byen hele livet, og han er glad for de mange turister, der kommer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark