Ekstra Bladet

DERFOR KRAKKE

ANALYSE: Det danske landshold manglede profiler, charme og

-

KRAKOW (Ekstra Bladet): Et mål. Det er U21-landsholde­ts EM-ambitioner inden de ferieklare drenge saetter kurs mod alverdens strande.

Et mål… bare at få lov til at score.

Det er godt nok en tragisk beskeden ambition, som en af de mest talentfuld­e årgange i Danmark i mands minde slutter med.

En gruppe af spillere som stod og rakte ud efter EMguld, men faldt i semifinale­n i Prag for to år siden.

Draenet for selvtillid

Men to år senere og 500 kilometer laengere mod øst var det umuligt at genkende den selvbevids­thed, den ambition, der var til overmål i Prag.

Et hold draenet for selvtillid. Et hold draenet for profiler. Et hold sammensat til at vaere med, ikke til at vinde.

Det stod tordnende klart allerede i kampen mod Italien, at det ikke ville gå godt.

Og det ramlede helt sammen mod Tyskland.

Faktisk, ramlede det lang tid før.

U21-landstraen­er Niels Frederikse­n valgte at prioritere kollektive­t. De spillere, der havde sørget for kvalifikat­ionen.

I processen blev kvaliteten af de udvalgte spillere mindre relevant.

Ihaerdige og sympatiske Frederik Holst skulle bare belønnes med pladsen i højre forsvarssi­de. Jakob Blåbjerg skulle da vaere det ubestridte førstevalg i venstre side.

Frederik Børsting skulle have et skulderkla­p.

Mon ikke der sidder nogle spillere rundt om i Europa og studser lidt… eksempelvi­s Viktor Fischer i Middlesbro­ugh. Eller Pierre-Emile Højbjerg i Southampto­n.

Ingen ambitioner

Følelsen af resignatio­n har haengt som en sky over U21landsho­ldet under hele opholdet i Polen.

På intet tidspunkt har der vaeret en spiller, der har slået sig på brystet og udtalt ambitioner om at udrette noget ved EM.

Niels Frederikse­n har gjort en dyd af at nedtone forventnin­gerne.

Der har vaeret enkelte smil undervejs, men oplevelsen har generelt vaeret som at vaere til messe for bedemaend.

Spillerne blev losset ind på det mondaene Double Tree Hotel et godt stykke uden for Krakows livlige og smukke gamle bydel.

De var begejstred­e for vaerelsern­e, fitness og muligheder for behandling.

Men området var en udørk. Et moderne helvede i pudsede sten og grå beton placeret lige op af storcentre­t Plaza Galeria Krakow.

Der kunne spillerne sådan lidt frit få lov til at gå over, når det passede ind.

Bare en bådtur

Og et par dage før åbningskam­pen var de ude på en bådtur.

– Hotellet er fedt nok, men det er ikke fordi der er meget andet, som en af U21-spillerne bemaerkede i en uformel stund.

Det skal så holdes op mod eksempelvi­s de tyske Bundesliga-stjerner, der brugte nogle af de første dage i Krakow på den lange, men for tyskerne naermest obligatori­ske tur til Auschwitz, og de havde flere gange frihed til at spankulere rundt i den charmerend­e bymidte. Helt alene, uden opvartning. Som selvstaend­ige individer.

Svenskerne holdt en fest med deres store fanskare, og der kan findes en fed video, hvor flere svenske spillere leder an i et kor af slagsange.

Danskerne… Tjah, da der blev inviteret til ’åben traening’ for de lokale i området omkring Hutnik Stadion dukkede, der vel 250 tilskuere op.

Masser af børn med den primaere drøm at få en autograf fra en ukendt dansk spiller.

Utålmodige børn

Varmen braendte ned. Og børnene blev utålmodige, mens Niels Frederikse­n trak sine spillere gennem traeningen. Og klumpen af tilskuere var skrumpet markant, da danskerne efter endt traening endelig fik fri til at uddele autografer. Seks-årige drenge har bare ikke tålmodighe­d eller sans for skønheden i interval-traening og kombinatio­ns-øvelser. De vil røre en prof – og det lige nu.

Når nu Danmark gik ind til EM med en middelmådi­g trup uden realistisk­e muligheder for at komme videre, så var det bemaerkels­esvaerdigt, at de slet ikke havde noget andet at komme med.

Som Nicki Billes rapkaefted­e charme, da 2011-holdet fik smilet frem i nationen, selv om resultater­ne svigtede.

I den henseende stod Christian Nørgaards naermest kronisk alvorstung­e mine som symbol på slutrunden 2017.

En tur til Polen, hvor det mest af alt virkede til, at vi havde sendt en flok midaldrend­e traenere af sted som Niels Frederikse­n, Henrik Clausen og Uffe Pedersen, der havde udpeget en farveløs trup, der for nogle dage fik lov til at leve i traeningsd­ragter, bo på hotel og lege aegte landshold buret inde i en ørken af marmor og beton...

Det kom aldrig til at fungere, fordi spillerne selv vidste fuldt ud og hele vejen, at det bare handlede om at komme hjem igen uden alt for mange ridser.

Og nu drømmer de bare om at score et mål.

Der har vaeret enkelte smil undervejs, men oplevelsen har generelt vaeret som at vaere til messe for bedemaend En farveløs trup, der for nogle dage fik lov til at leve i traeningsd­ragter, bo på hotel og lege aegte landshold

 ??  ??
 ??  ?? Et hold draenet for selvtillid. Et hold draenet for profiler. Et hold sammensat til at vaere med, ik og mon ikke der sidder nogle spillere rundt om i Europa og studser lidt.
Et hold draenet for selvtillid. Et hold draenet for profiler. Et hold sammensat til at vaere med, ik og mon ikke der sidder nogle spillere rundt om i Europa og studser lidt.
 ??  ?? U21-landstraen­er Niels Frederikse­n valgte at prioritere kollektive­t. De spillere, der havde sørget for kvalifikat­ionen.
U21-landstraen­er Niels Frederikse­n valgte at prioritere kollektive­t. De spillere, der havde sørget for kvalifikat­ionen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark