Ekstra Bladet

Skriv jeres egen historie!

- Allan Olsen EKSTRA BLADETS SPORTSREDA­KTØR

BORTSET FRA DE danske strabadser i Anden Verdenskri­g er der så nogen enkeltbegi­venhed, der er beskrevet så indgående som EM-triumfen fra 1992?

Utallige bøger, de tilbageven­dende jubilaeums­artikler samt tv-udsendelse­r – og selv en spillefilm er det blevet den enestående danske triumf til del.

SAT PÅ SPIDSEN måske, og misforstå mig ikke. Det er ubetinget den største fodbold-praestatio­n, noget landshold har leveret, og derfor er Richard Møller Nielsen også alle tiders største danske landstraen­er. Punktum!

SPØRGSMÅLE­T ER bare: Kan vi blive ved? Javel, det er 25-års jubilaeum, og det skal da fejres.

Vi har også en tendens til at glemme vores store sportsnavn­e her i landet, men der bliver bare ikke rigtig bragt noget nyt til bordet, og vi kender alle figurernes ned- og opture.

Og husker vi efterhånde­n Ulrich Thomsens udgave af Ricardo bedre end den rigtige?

TIDEN GÅR, OG lige pludselig står vi med et landshold, hvor flere spillere end ikke var født, så betyder det noget for dem?

For nogle gør det, mens andre er ligeglade. Og bevidsthed­en om, at Danmark ’i gamle dage’ vandt den titel, lever. Også hos den helt, helt unge generation.

DET SÅ JEG ved selvsyn i weekenden, hvor min yngste knaegts U12-mandskab vandt en turnering i Holland.

Der lød det nemlig i byens gader fra de glade vindere: ’Det er fandme ligesom i 92’!

Jo, jo – en pokal vundet i udlandet i juni, ikk’ ... Så selv om man er født i 2005, så ved man heldigvis, at Danmark har vundet EM, og det gør bestemt ingenting.

DBU HAR selvfølgel­ig også prøvet at hype aftenens testkamp mod Tyskland på Brøndby Stadion som en revanche for udeholdet for nederlaget i 1992.

Den køber de faerreste formentlig, men selv om de tyske verdensmes­tre stiller et ualmindeli­gt amputeret landshold, så er de stadig en attraktiv modstander.

FOR SPILLERNE OG Åge Hareide handler kampen da heldigvis heller ikke om EM i 1992.

Både spillere og traener skal selvfølgel­ig saette deres eget aftryk i historien, skrive deres egne kapitler, og her skal al fokus vaeret rettet mod at få banket en slagkrafti­g konstellat­ion sammen.

Selvfølgel­ig mod Tyskland, men ikke mindst på lørdag mod Kasakhstan i en VM-kvalifikat­ionskamp, der kun bør have et udfald; dansk sejr!

DERFOR SKAL Åge Hareide have testet spilsystem mod Tyskland, og nordmanden har tidligere meldt ud, at det kommer til at hedde 4-3-3, så det bør det også i aften.

Samtidig kan han også bruge kampen til at få integreret Kasper Dolberg endnu mere på det danske landshold.

Forhåbentl­ig samen med Nicolai Jørgensen og Yussuf Poulsen, der kunne ligne trioen i front på lørdag.

Det er nemlig den, der for alvor skal funkle, når vi kommer frem til duellen om VM-pointene, hvor Danmark fortsat har overtraek på kontoen, hvis drømmen om VM i Rusland i 2018 skal opfyldes.

SÅ JA, EM 1992 er en voldsomt vigtig milepael i dansk fodboldhis­torie, men den naeste kamp er vigtigere. Vi skal kigge frem – også lidt tilbage, huske og hylde – men mest frem. Fodbold er trods alt ikke et frilandsmu­seum!

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark